Spørsmål og svar

Hva kan jeg gjøre for å gå opp i vekt?

Jente, 16

Hei, har alltid vert redd for å gå ned i vekt. Jeg er 163 å veide 50 kg. Alltid følt at jeg var for tynn og derfor lust å gå opp i vekt. Begynte å jobbe litt med det men så fikk jeg korona. Dette gjorde ikke at jeg mistet smakesabsen. Men smaken å luktesansen min ble ødelat. Mye av mat smaker langt i fra godt. Spesielt kjøtt å sånt. Vanskelig å tvinge det i seg uten å vere redd for å spy det opp igjen. Nå har jeg gått ned til 48,90kg og er sykt bekymret. Jeg merker det selv, jeg er svimmel ofte og føler meg enda ekklere. Å dette er vell å være unnervektig. Jeg er ikke en svert akktiv jente heller. Hvordan får jeg lagt på meg igjen. Helst uten kjøtt. Eller hvordan får jeg i meg kjøtt igjen uten å spy. Målet var å komme opp i 56kg før sommer men dette ser jo ikke ut til å gå. Vanlig dag Frokost-nesquick med lettmelk. Lunsj-4 knekkebrød Etter lusnj/middag-semuliegrøt med lettmelk. - 1 eller 2 mellombarer - litt middag(taco: halvpitabrød med ost, dip og chips og et tomt pitabrød

Svar

Hei!

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Flere som har gjennomgått korona opplever noe endring i smak- og luktesans. Forhåpentligvis er dette noe forbigående som vil gå over etter litt tid hos de aller fleste. Når man er syk er det heller ikke uvanlig at man går litt ned i vekt fordi man rett og slett har mindre matlyst.

Et vekttap på 1,1 kg er i utgangspunktet ikke noe du trenger å bekymre deg for så lenge vekten din ikke fortsetter å falle nå som du er blitt frisk igjen.

For å gå opp i vekt er prinsippet at man må tilføre kroppen mer kalorier enn man forbrenner. Dette innebærer generelt at man spiser litt oftere og litt mer til hvert måltid og at man velger matvarer med mye energi. Det vil først og fremt si matvarer som inneholder mer fett, fortrinnsvis av den sunne typen.

  • Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
  • Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
  • Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
  • Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
  • Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
  • Ha raps-/olivenolje på salaten
  • Ha raps-/olivenolje i smoothie
  • Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
  • Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
  • Spis kveldsmat hver dag
  • Unngå å bruke lettprodukter
  • Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen
  • Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.

Når det gjelder inntak av kjøtt er dette nesten noe du må prøve deg litt frem med. Hvis du får lyst på en type kjøtt kan du prøve dette. Kanskje kan det være lurt å starte med bare noen biter og heller spise mer tilbehør før du gradvis øker.

Ellers er det ikke sånn at du trenger å tvinge i deg kjøtt så lenge du er flink til å spise andre animalske matvarer som kylling, fisk, egg, melk og andre meieriprodukter. De norske helsemyndighetene anbefaler at man begrenser inntaket av rød kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til max 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg.

Hvis du fortsetter å slite med å få i deg mat og opplever at vekten fortsetter å falle, eller du har flere spørsmål rundt dette med mat og kropp, vil jeg råde deg til å snakke med noen om det. F.eks foreldrene dine, helsesykepleier på skolen eller fastlegen din.

Jeg legger også ved noen nyttige artikler som du kan titte på.

Ønsker deg alt godt og lykke til videre!

Besvart: 13.3.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål