Er det helt krise om jeg spiser litt gluten når jeg har cøliaki?
Jente, 18
Hei, tok blodprøve og en gastroskopi å fikk vite at jeg hadde cøliaki. Jeg har ingen symptomer og legen sa det ikke var helt krise om jeg spiste litt gluten av å til, men jeg har sett en del videoer som sier at selv om man ikke får symptomer skal man ikke spise noe gluten i det hele tatt tilåme ikke kryssmitte. Hva er riktig? kan jeg spise mat som er lagd sammen med gluten mat osv?
Svar
Hei!
Godt spørsmål! Det er vanskelig for meg å vite nøyaktig hva som er blitt sagt under din legetime, men hvis du har cøliaki så er det helt krise om du får i deg gluten. Da må du spise helt glutenfritt uten krysskontaminering (feks bruk av samme kjøkkenutstyr) resten av livet. Om du får i deg gluten så vil dette skade tarmene dine og også gi deg økt kreftrisiko, selv om du ikke merker noen symptomer selv. Hvis du spiser helt glutenfritt så vil du ikke få noen helseskader eller ha økt risiko for sykdom.
Du kan lese mer om råd for de med cøliaki, samt møte andre i samme situasjon gjennom norsk cøliakiforbund. Det tror jeg kan være nyttig for deg.
Håper svaret var oppklarende. Ønsker deg alt godt videre.
Mvh
Legen, ung.no
Besvart: 9.7.2025
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål