Spørsmål og svar

Sliter med å spise nok, hva kan jeg gjøre?

Jente, 15

Hei Jeg får ikke til og spise så mye mat, det har holdt på sånn i flere måneder kanskje litt over 1 år er litt usikker. Men uansett hver gang jeg spiser så får jeg ikke til og spise mere en 1 brødskive eller 1 tallerken med maten jeg har tatt. Jeg føler meg kvalm hvis jeg spiser mere. I helgene spiser jeg oftest bare middag men selv greier jeg ikke og spise mere en 1 tallerken. (uansett hvor mye det er på tallerkenen) Jeg har sagt det til foreldrene mine, men de sier det bare er tull og at jeg bare må spise mere. Jeg trener 5-6 ganger i uken (svømming) og de dagene hvor jeg trener spiser jeg litt mere en de andre dagene men fortsatt ikke så mye som jeg gjorde før. Jeg kjenner at jeg er sulten etter maten, men jeg greier fortsatt ikke og ta til meg mere. Jeg begynner og bli ganske lei av dette og noen ganger får jeg vondt i hodet også pga har spist for lite. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og om dette er farlig. Jeg har også et dårlig forhold til meg selv hvis det har noe og si.

Svar

Hei!

Det høres ikke noe kjekt ut å ha det sånn. Jeg vil veldig gjerne hjelpe deg, og først vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier eller fastlegen din. Det kan være veldig godt å lufte disse tankene til noen som kan hjelpe deg og gi mer konkrete tilpassede råd, og kan følge deg opp.

Jeg skal likevel komme med mine tanker og tips til deg ut i fra hva du forteller:

Du nevner jo at du har et dårlig forhold til deg selv og at foreldrene dine ikke hører på hvordan du har det. Alt dette kan være mulige årsaker til at du ikke har så mye matlyst eller får i deg så mye mat. Det kan være andre årsaker også som du kan lese mer om her.

Det er veldig bra at du spiser en brødskive, eller en middagstallerken, da dette er veldig mye bedre enn ingenting! Det er også veldig fint at du er aktiv, men da er det også viktig at du spiser nok for at kroppen skal yte godt.

Det er veldig viktig at man får i seg nok og variert mat når man er i tenårene. Under puberteten skal kroppen utvikle seg mye. Du vokser i lengden, får mer muskelmasse og hjernen utvikler seg. For at dette skal gå som normalt så trenger kroppen din at du spiser jevnt i løpet av dagen.

Hvis man gjør kroppen vant til at man spiser veldig lite og sjeldent, sånn som du gjør, så mister man også sultfølelsen. Så hvis du ikke føler deg spesielt sulten til noen måltider, og heller ikke har noen spesiell matlyst, så kan det skyldes at kroppen din har "avvent" seg det. Heldigvis tar det ikke lange tiden å få tilbake sultfølelsen, men for å klare det må man prøve å presse i seg noe mat til faste tider i et par uker fremover.

Her er mine råd:

  • Start alltid dagen med å spise ett eller annet, f.eks: en yoghurt (velg en med lite sukker), bland gjerne litt korn eller havregryn i yoghurten. Du kan også ta en brødskive / knekkebrød til frokost, eller en frukt. Det er ikke så viktig å spise så mye i starten, bare få i seg noe
  • Spis ett eller annet til lunsj. Her er det heller ikke så viktig at du spiser så mye i starten, men man må spise ett eller annet. Har du middagsrester eller ferskt brød så ta med deg det, hvis ikke får du ta en yoghurt eller noe frukt og nøtter
  • Når du har gjort dette fast i ei uke (husk helgen også), så kan du begynne å trappe opp litt på mengden mat hvis du har spist lite. Du vil etter hvert begynne å merke at du blir mer sulten i løpet av dagen, og også når du står opp om morgenen. Kroppen venner seg til de nye rutinene dine med mat flere ganger om dagen.
  • Siden du synes middagsrester er godt, så er det jo en mulighet å kjøpe varmmat eller salat i kantina de dagen du ikke har med deg noe mat? Kanskje det hjelper om du kan spise en toast - som tross alt er varmmat?

Hva med å berike den maten som du faktisk spiser? Hvis du ikke klarer å få i deg større mengder mat kan det være en ide og berike maten. Det vil si at man tilsetter litt ekstra av næringsrike råvarer som for eksempel fløte, olje, egg, smør eller margarin. Det betyr at hver munnfull du spiser vil være full av næring. Her er noen tips for å gjøre maten mer energi- og næringsrik:

  • Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
  • Bruk mye pålegg, gjerne flere lag, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
  • Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
  • Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
  • Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
  • Ha raps-/olivenolje på salaten eller i smoothie.
  • Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.
  • Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
  • Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
  • Spis kveldsmat hver dag
  • Unngå å bruke lettprodukter
  • Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen.
  • Kanskje er det enklere å drikke maten? Da kan det være en idé å lage seg smoothies og ha til frokost f.eks. Tilsett da gjerne litt cottage cheese/kesam for å øke proteininnholdet, og litt havregryn for å øke fiberinnholdet.

Håper noen av disse rådene kan være til nytte. Jeg legger også med noen artikler under svaret mitt til deg som kan være til hjelp. Lykke til!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no

Besvart: 14.10.2021

Oppdatert: 14.10.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål