Sliter med å få i meg mat og er undervektig
Jente, 20
Hei! Jeg har slitt med kronisk sykdom i mange år, og som konsekvens er jeg mye kvalm og uvel, så jeg sliter med å få i meg mat. Jeg var spesielt dårlig i tenårene, og har vært undervektig over mange år. (172 cm/45-50kg) de siste månedene har jeg mistet menstruasjonen og en del hår. Jeg jobber hardt for å legge på meg og spise nok, (feks masse nøtter, mørk sjokolade, avocado, kakao, mye pålegg, kjeks m/brunost) men har så lite matlyst og sultfølelse at måltider er ubehagelige. Jeg gruer meg til å spise, siden jeg blir så oppblåst og kvalm av helt vanlig porsjoner. Jeg er aktiv, og går på en vanlig dag flere timer, både fjellturer og turer i byen. Jeg veier meg ikke og teller ikke kalorier, men har sjekket, og på en gjennomsnittlig dag spiser jeg mellom 2500 og 3000 kalorier. Jeg er redd jeg har påført permanente skader, siden fordøyelsen er så sensitiv og sultsignalene ikke er i orden. Hva kan jeg gjøre for å få tilbake "normalen" og kroppens naturlige signaler? Takk og god jul!
Svar
Hei!
Det høres ikke noe kjekt ut å ha det sånn.
Jeg vil veldig gjerne hjelpe deg, og først vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier eller fastlegen din. Det kan være veldig godt å lufte disse tankene til noen som kan hjelpe deg og gi mer konkrete tilpassede råd, og følge deg opp. Det er også lettere å gi deg god veiledning ansikt til ansikt fremfor over et digitalt svar.
Jeg skal likevel fortelle deg litt hva jeg tenker :-)
Det finnes mange mulige årsaker til at man ikke har så mye matlyst eller ikke får i seg nok mat. Du kan lese om flere mulige årsaker, tips og triks her.
Det er veldig viktig at man får i seg nok og variert mat når man er i tenårene. Under puberteten skal kroppen utvikle seg mye. Dersom du ønsker å vite mer så kan du lese mer om skader ved spiseforstyrrelse her.
Hvis man gjør kroppen vant til at man spiser veldig lite og sjeldent, sånn som du gjør, så mister man også sultfølelsen. Så hvis du ikke føler deg spesielt sulten til noen måltider, og heller ikke har noen spesiell matlyst, så kan det skyldes at kroppen din har "avvent" seg det.
Heldigvis kan man få tilbake sultfølelsen, men for å klare det må man prøve å presse i seg noe mat til faste tider i et par uker fremover. Man kan få tilbake en grei kontroll på sult-, metthetsignal og en mer stabil fordøyelse. Man må bare gjøre noen grep først.
Her er våre råd:
- Start alltid dagen med å spise ett eller annet, f.eks: en yoghurt (velg en med lite sukker), bland gjerne litt korn eller havregryn i yoghurten. Du kan også ta en brødskive / knekkebrød til frokost, eller en frukt. Det er ikke så viktig å spise så mye i starten, bare få i seg noe
- Spis ett eller annet til lunsj. Her er det heller ikke så viktig at du spiser så mye i starten, men man må spise ett eller annet. Har du middagsrester eller ferskt brød så ta med deg det, hvis ikke får du ta en yoghurt eller noe frukt og nøtter
- Når du har gjort dette fast i ei uke (husk helgen også), så kan du begynne å trappe opp litt på mengden mat hvis du har spist lite. Du vil etter hvert begynne å merke at du blir mer sulten i løpet av dagen, og også når du står opp om morgenen. Kroppen venner seg til de nye rutinene dine med mat flere ganger om dagen.
- Siden du synes middagsrester er godt, så er det jo en mulighet å kjøpe varmmat eller salat i kantina de dagen du ikke har med deg noe mat? Kanskje det hjelper om du kan spise en toast - som tross alt er varmmat?
Hva med å berike den maten som du faktisk spiser? Hvis du ikke klarer å få i deg større mengder mat kan det være en ide og berike maten. Det vil si at man tilsetter litt ekstra av næringsrike råvarer som for eksempel fløte, olje, egg, smør eller margarin. Det betyr at hver munnfull du spiser vil være full av næring. Her er noen tips for å gjøre maten mer energi- og næringsrik.
Vi har også noen generelle tips for å øke vekten:
- Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
- Bruk mye pålegg, gjerne flere lag, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
- Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
- Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
- Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
- Ha raps-/olivenolje på salaten eller i smoothie.
- Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.
- Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
- Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
- Spis kveldsmat hver dag
- Unngå å bruke lettprodukter
- Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen.
- Kanskje er det enklere å drikke maten? Da kan det være en idé å lage seg smoothies og ha til frokost f.eks. Tilsett da gjerne litt cottage cheese/kesam for å øke proteininnholdet, og litt havregryn for å øke fiberinnholdet.
Jeg håper dette kunne være til hjelp for deg. Se også gjerne artiklene jeg legger ved under svaret mitt til deg for mer informasjon. Ønsker deg alt godt og masse lykke til videre. God jul! :-)
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no
Besvart: 16.12.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

