Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg spise sunt og slutte å være så kresen?

Jente, 14

Jeg trenger hjelp med kosthold, fordi jeg er en veldig kresen person når det gjelder mat. Av geønnsaker liker jeg bare gulrot, og det er veldig usunt for meg når jeg ikke får i meg de næringene. Jeg liker litt fisk, men vi spiser liksom mer kylling i familien. Men hva skal jeg gjøre med kostholdet for at det er sunt og balansert?

Svar

Hei!

Så fint at du ønsker hjelp med kostholdet ditt og at du skriver til oss i ung.no for dette.

Det kan være slitsomt å være veldig kresen på mat, i tillegg til at det, som du så riktig skrever, kan medføre at du får et kosthold som ikke dekker behovet for verken energi eller de næringsstoffene som du trenger i hverdagen din. Jeg kan derfor godt forstå at du vil gjøre noe med dette.

Visste du at for å bli vant til å spise en ny type mat, så kan det være nødvendig å smake på dette opptil 15 ganger? Jeg tenker derfor at du i første omgang bør sette deg noen mål.

Dette er et forslag:

Annenhver uke velger du en ny matvare som du vil smake på. Du kan ha denne matvaren i flere ulike oppskrifter utover uken. Etter hvert vil du kanskje oppdage noen typer mat som du liker med en gang, mens andre blir du kanskje aldri glad i. Prøv deg fram!

Ellers er dette våre generelle råd for et sunt kosthold, som jeg vil anbefale deg å forsøke å følge:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vi har også skrevet noe nyttige artikler med flere tips til et sunt og variert og kosthold og hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet ditt, som jeg legger ved.

Dersom du over tid har spist svært begrensede typer mat og tror du står i fare for å få mangel på ulike næringsstoffer, vil det være lurt å oppsøke hjelp. I første omgang kan du kontakte fastlegen din for en sjekk og flere råd for hva du bør gjøre. Fastlegen kan også vurdere behovet for eventuell annen hjelp, som f.eks psykolog eller en klinisk ernæringsfysiolog.

Ønsker deg alt godt og lykke til, håper dette var til nytte!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 31.10.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål