Hvordan kan jeg telle kalorier i hjemmelaget mat?
Jente, 18
Hei har et spørsmål angående kalorier i hjemmelaget mat. - regne ut kalorier i alle matvarene som skal bli brukt - Plusse alle kaloriene - Veie hvor mye det er totalt For eksempel at alt kaloriene pr matvarer bli 800 kalorier og maten veier 600g og jeg spiser 300g har jeg spist 400 kalorier. Eller blir det helt feil?
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Hver matvare har oppgitt et visst næringsinnhold. Dette står på baksiden av pakken, eller du kan finne det på internett. Næringsinnholdet er vanligvis oppgitt per 100 gram matvare, men det er ikke sikkert matvaren veier akkurat 100 gram, så da må du regne om til riktig mengde. Kcal står for kilokalorier og er betegnelsen på det vi til daglig snakker om som "kalorier". KJ står for kilojoule. Dette er en annen benevnelse på energi, men ikke noe vi vanligvis bruker å forholde oss til her i Norge.
La oss se på noen eksempler for hvordan du regner ut kalorier:
- I 100 gram gresskarkjerner er det 559 kcal ("kalorier"). Hvis du skal finnes ut hvor mye det er i 20 gram gresskarkjerner gjør du følgende: 559 x 0,20 = 111,8 kcal.
- Hvis du skal spise en yoghurt som veier 170 gram, og det står oppgitt 96 kcal per 100 gram, gjør du følgende: 96 x 1,7 = 163 kcal totalt i yoghurten.
- En porsjon ferdiggrøt som veier 421 gram, og har 243 kalorier per hundre gram, vil totalt ha: 243 x 4,21 = 1023 kalorier i hele pakken.
Når matvaren veier under 100 gram må du sette 0 foran antall gram, mens når matvaren veier mer enn 100 gram må du sette 1, 2, 3, 4, osv. foran avhengig av hvor mange hundre gram den veier.
Hvis du skal regne ut hvor mange kalorier det er i et hjemmelaget måltid må du først veie opp alle ingrediensene og hvor mange kalorier disse inneholder, og hvor mye av disse som du spiser. Selv om du gjør dette er det vanskelig å få det helt riktig, da du også må vurdere hvor mye av hver ingrediens du får i din porsjon/måltid. Dette er svært vanskelig, og det kan bli lett å bli opphengt i dette eller få et anstrengt forhold til mat og kropp.
Når det er sagt, så vil jeg generelt ikke anbefale deg å telle kalorier i maten du spiser. Det vil mest sannsynlig gjøre mat til noe anstrengt og teknisk, fremfor noe positivt. Dessuten er det vanskelig å telle kalorier riktig, de fleste teller feil, og da har det også lite for seg. Det et bedre å fokusere på å spise sunne matvarer, lite søtsaker, mye grønnsaker og være regelmessig i fysisk aktivitet.
Hvis du har behov for å gå ned i vekt bør du ta kontakt med helsepersonell, f.eks helsesykepleier på skolen din, som kan hjelpe og veilede deg slik at det gjøres på riktig måte. Kroppen din er fortsatt under vekst og utvikling, og det er viktig at du ikke får i deg for lite næring, eller at du utvikler et vanskelig/anstrengt forhold til mat.
Jeg legger også ved noen nyttige artikler der du blant annet kan lese mer om kalorier og hva som skjer med kroppen din hvis du spiser for lite, samt finne tips til et sunt og variert kosthold.
Jeg legger også ved chattetjenesten til Rådgvining om spiseforstyrrelser, som er en gratis chattetjeneste der du kan snakke med frivillige og ansatte som har erfaring og kunnskap rundt anstrengt forhold til mat og kropp.
Ønsker deg alt godt og håper dette var oppklarende!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 20.5.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

