Spørsmål og svar

Hvilke matvarer inneholder lite/ikke kalium?

Gutt, 20

Hvilke matvarer inneholder ingenting til veldig lite kalium?

Svar

Hei!

De fleste matvarer, og spesielt frukt og grønnsaker, inneholder kalium. I utgangspunktet skal det ikke være nødvendig å tenke på kaliuminntaket, da kroppen regulerer dette selv gjennom å velge hvor mye den skal skille ut gjennom nyrene. Kalium er nødvendig for normal muskel- og hjertefunksjon, samt for å opprettholde væskebalansen i kroppen.

Bruk av enkelte legemidler, eller f.eks nyresykdom, kan gjøre at noen likevel har behov for kaliumredusert kost. Dette skal imidlertid alltid følges opp av lege.

Følgende matvarer har et lavt kaliumnivå sammenliknet med andre matvarer i samme grupper:

  • Frukter og bær: Ananas, eple, pære, vannmelon, hermetisk frukt u/lake, klementin, litchi, fersken, nektarin, druejuice, stikkelsbær, blåbær og tyttebær
  • Grønnsaker: Babygulrot (fryst), sikorisalat, grønn paprika, syltede rødbeter, hermetiske grønne erter (obs saltinnhold), lime, sitron, frosne grønnsaksblandinger kokt i mye vann
  • Andre matvarer: kylling, kalkun, tunfisk, servelat, egg, reker, pasta, hvit ris, kaffe, te, cheddarost, cottage cheese.

Det er likevel viktig å huske at selv kaliumfattige matvarer kan gi mye kalium om man spiser/drikker store porsjoner. I utgangspunktet inneholder f.eks. kaffe lite kalium, men drikker man mye kaffe, blir det likevel en viktig kilde.

Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen

Besvart: 8.12.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål