Kan dere gi noen råd ved irritabel tarm?
Gutt, 17
Hei ung keg lurer på om kraftig vekttap og mye trening over en lengre periode også plutselig etter det masse spusing (typ overspising) kan føre til irritabel tarm? Jeg er usikker på om jeh har det….også lurte jeg på om dere da har noen råd som jeg kan følge da om Fodmap siden jeg klarer ikke huke alle matvarene med mye og lite i…liksom noen sånne hovedting jeg kan huske på…føler meg dum som spørrr om dette asss men ja…talk for svar
Svar
Hei!
Vi vet ikke hva som er årsaken til irritabel tarm, men man tror det har noe med bakteriefloraen i tarmen å gjøre, og kanskje også immunforsvaret i tarmen. Det er nok ikke vekttap/mye trening som direkte forårsaker irritabel tarm. Hvis du strever med mat og kropp (overspising) vil jeg råde deg til å ta kontakt med fastlegen din eller helsesykepleier på skolen.
Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en tilstand som rammer nesten en fjerdedel av befolkningen på et eller annet tidspunkt i livet. Mange får denne tilstanden i ungdomsårene eller tidlig voksen alder, og det er litt vanligere blant jenter enn gutter. For noen varer det kun en periode, andre har plagene resten av livet. Vi vet ikke hva irritabel tarm skyldes, og selv om det trolig er en ufarlig tilstand, er det veldig plagsomt og kan hos noen påvirke livskvaliteten i stor grad.
Vanlige symptomer ved irritabel tarm er: oppblåsthet, luft i magen, diaré, forstoppelse, treg mage, hard mage, magesmerter og ufullstendige tømninger.
Enkelte matvarer ser ut til å gi mer plager med fordøyelsen enn andre. De fleste vil reagere med luft i magen om man spiser mye: kål, bønner, erter, løk, hvitløk, sopp, sukkerfrie pastiller og tyggis. De som har irritabel tarm reagerer gjerne på enda flere matvarer. Og de matvarene som da gir mest plager inneholder ufordøyde karbohydrater, kalt FODMAP (fermentable oligosakkarider, disakkarider, monosakkarid og polyoler). FODMAP er altså karbohydrater som ikke fordøyes godt nok i tynntarmen, og som i stedet brytes ned av bakterier i tykktarmen. Når bakterier bryter ned FODMAP, så dannes det gass. Alle danner litt gass av å bryte ned ufordøyde karbohydrater, men personer med irritabel tarm danner unormalt mye gass, og det oppleves som ubehagelig.
For å redusere plagene ved irritabel tarm må man derfor redusere inntaket av matvarer som inneholder mye FODMAP.
Eksempler på matvarer med mye FODMAP:
- Hvetemel, rugmel, bygg og havre
- Løk, hvitløk, blomkål, rosenkål, sopp, avokado
- Eple, pære, mango, vannmelon, nektarin, plomme, aprikos, tørket frukt, juice og honning
- Sukkerfrie pastiller og tyggis
- Melkeprodukter som melk, yoghurt, brunost, melkesjokolade
Det er viktig å være klar over at man ikke skal kutte ut alle disse matvarene, men gjennom systematisk utprøving finne ut hva man faktisk tåler og ikke, og finne erstatninger for det man reagerer på. Ofte er det nødvendig med veiledning av helsepersonell for å klare dette.
For mer informasjon om FODMAP og hvilke matvarer som inneholder mye og lite, se denne nettsiden.
Hvis du skal begynne med noe/huske noe, så vil jeg råde deg til å bytte ut vanlig brød med spelt, unngå å bruke løk, hvitløk og sopp i matlagingen, og ikke spise de fruktene som står som "høy FODMAP", velg heller frukter som er lav FODMAP. I tillegg bør du kutte ut helt sukkerfrie pastiller (om du spiser det). Dette er nok det viktigste og det som gir størst effekt hos de fleste. Men jeg vil råde deg til å bruke litt tid på å sette deg godt inn i denne dietten, slik at du ikke kutter ut mer matvarer enn nødvendig. Ta det gjerne opp med fastlegen din om du synes det er vanskelig.
Håper rådene hjelper deg litt i gang :) Lykke til!
Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 13.1.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

