Har spist 150 g linfrø, er det farlig?
Jente, 17
Hei. Jeg er veldig bekymret fordi jeg spiste ganske mye linfrø ca. 150 g. Jeg har tygget det. Jeg fikk veldig vondt i magen og i brystet er veldig svimmel og dårlig. Jeg er redd at det er pga linfrø. Har hørt at det kan dannes til blåsyre er det sant? Hva bør jeg gjøre? Er symptomene mine farlig? Kan det være noe annet? Jeg er veldig redd.
Svar
Hei!
Du har rett i at linfrø inneholder stoffer som kan omdannes til cyanid (blåsyre) i kroppen vår. Når det er sagt, så er det ikke bare linfrø som inneholder slike stoffer, men også en rekke andre matvarer. Kroppen vår har derfor effektive enzymer som bryter ned cyanid og skiller det ut.
Kapasiteten på enzymet som bryter cyaniden ned er stor. Det ser ut til at vi kan bryte ned hele 100 mg cyanid per dag. Dette tilsvarer cyanid fra mer enn 1 kg linfrø eller mer enn 150 spiseskjeer. Det at du har spist så mye som 150 g linfrø på en dag er altså mest sannsynlig ikke farlig, selv om jeg i utgangspunktet vil råde deg til å følge de generelle anbefalingene om å ikke spise mer enn en spiseskje med linfrø om dagen.
Utover dette kan jeg dessverre ikke si noe mer om hva som kan være årsaken til plagene du opplever uten at jeg har fått snakket mer med deg og undersøkt deg selv. Hvis dette er noe som ikke går over av seg selv og/eller dersom du føler deg veldig dårlig, vil jeg derfor råde deg til å kontakte fastlegen din eller legevakten for en sjekk.
Ellers vil jeg også anbefale deg å ta en titt på denne artikkelen hvor vi har skrevet litt om det å være redd for å være syk.
Ønsker deg alt godt og håper dette var til nytte!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 23.4.2023
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål



