Blir forbrenningen min dårligere av å spise lite?
Jente, 19
blir forbrenningen min dårligere vis jeg spiser mellom 1100-1300kalorier hver dag? er 163 høy og er gjennomsnittelig aktiv
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Jeg synes dette høres veldig lite ut, og er ikke noe jeg vil anbefale deg å gjøre. Å spise så lite kan føre til at du får i deg for lite mat og næring, noe som vil gå ut over kroppen din.
Det skjer flere ting med kroppen din når du spiser for lite. Det kan bli vanskelig å dekke kroppen sitt behov for energi og næringsstoffer når du spiser så lite.
Hvis du spiser lite mat én eller to dager skjer det ikke så mye, men det kan oppleves som ubehagelig. Når du spiser mindre enn det kroppen din trenger kan du oppleve å føle deg sulten, du kan bli kvalm, svimmel, irritabel, få dårligere konsentrasjonsevne og mer som følge av lavt blodsukker. Kroppen din merker at du har spist litt lite i noen dager, og du vil kjenne deg ekstra sulten og spise litt mer for å ta igjen det tapte fra de andre dagene.
Dersom du spiser lite over en lengre periode vil du oppleve at vekten din går litt nedover. Dette kan skje allerede de første ukene, eller de første månedene. Det mange oppdager kan være at denne vektnedgangen plutselig stopper opp. Dette gjør den fordi kroppen din merker at du begynner å tape vekt, noe den vil stoppe ved å sette ned forbrenningen din. Det at forbrenningen din går ned betyr at du bruker mindre energi nå enn før, til tross for at du er fysisk aktiv. Selv når du begynner å spise mer igjen vil forbrenningen være lav. Dette er fordi kroppen vil prøve å komme seg tilbake til den originale vekten som den hadde før du eventuelt startet å gå ned i vekt. Det er ikke nødvendigvis farlig å spise noen hundre kalorier for lite i en kort periode, men hvis du begynner å spise veldig lite, kan det være farlig.
I ungdomstiden er det viktig at du gir kroppen din nok næring i form av maten du spiser for at den skal få utvikle seg best mulig. Fortsetter du å spise for lite over tid vil kroppen din tære på egen kroppsmasse, slik som fettlager og musklene. Dette er ikke bra for deg, og et for lavt matinntak over lang tid kan på sikt være livstruende.
Kroppen din trenger daglig påfyll av vitaminer og mineraler. Noen vitaminer og mineraler har vi et lager av i kroppen som vi kan bruke av i perioder med lite mat, mens andre trenger vi påfyll av hver dag. Allerede etter en kortere periode med lite mat vil du kunne utvikle mangler på næringsstoffer, som igjen kan føre til sykdom og dårlig helse. Jeg har lagt ved en artikkel hvor du kan lese mer om hva som skjer med kroppen din om du spiser for lite.
For å få til en sunn og varig vektnedgang er det helt avgjørende at du finner et kosthold og en livsstil som du trives med og kan opprettholde over tid. Gjør du ikke det vil du bare oppleve at vekten øker igjen så fort du begynner å spise normalt. Dietter og ulike andre slankemetoder vil for de fleste ikke være noen varig løsning.
Hvis man som ungdom har behov for å gå ned i vekt, skal dette alltid skje under oppfølging av helsepersonell. Grunnen til dette er at det i ungdomsårene skjer store endringer i utviklingen din som er helt avhengig av at kroppen får tilført nok næring. Gjør den ikke det, kan det i verste fall føre til utvikling av sykdom.
Jeg vil derfor råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. De kan alle hjelpe deg videre med gode råd tilpasset akkurat deg. I mange kommuner i Norge finnes det også egne Frisklivssentraler som tilbyr hjelp til de som sliter med vekten og trenger å gjøre endringer i livsstilen sin. Dette har helsesykepleier og fastlege mer informasjon om.
Ellers er prinsippet for å gå ned i vekt ganske enkelt: du må forbruke mer energi enn du inntar. Det vil si at du må forbrenne flere kalorier enn du spiser. For de fleste innebærer dette et kosthold med fokus på sunne og næringsrike matvarer, samt økt fysisk aktivitet i hverdagen.
Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg legger også ved en artikkel hvor du kan lese mer om hva som er et sunt, variert og balansert kosthold.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 10.3.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


