Spørsmål og svar

Spist ostesmørbrød med skinke som hadde stått ute over 12 timer. Farlig?

Jente, 16

Hei! jeg lagde et ostesmørbrød ut av en skinke som hadde stått ute i over 12 timer, men jeg stekte den jo.. er det sjans for at jeg blir syk da? hva kan jeg evt gjøre for å unngå å bli syk

Svar

Hei!

Det er helt forståelig at du bekymrer deg for matforgiftning etter å ha spist skinke som har stått ute i mer enn 12 timer. Bakterier vokser raskt i mat som har stått ute i romtemperatur i mer enn bare to timer, spesielt på kjøttprodukter, og dette kan føre til matforgiftning.

Men, det at du stekte ostesmørbrødet, kan redusere risikoen noe. Steking kan drepe noen av bakteriene som kan ha utviklet seg på maten, men det er ingen garanti for at alt er eliminert. Temperaturene som trengs for å drepe farlige bakterier (som Salmonella, Listeria eller E. coli) er ganske høye, og det er vanskelig å være sikker på at stekingen har vært tilstrekkelig.

Har man først spist mat som er dårlig, er det lite man kan gjøre for å unngå å bli syk. Har det imidlertid gått to døgn uten at du har blitt syk, er sannsynligheten svært liten for at du vil bli syk. Matforgiftning oppstår gjerne i løpet av det første døgnet etter at maten er spist.

For å unngå risiko for matforgiftning fremover, bør du alltid prøve å oppbevare kjøtt og andre lettfordervelige matvarer på riktig måte og ellers unngå å spise kjøtt som har stått ute over lengre tid.

Ønsker deg alt godt og lykke til, håper du har holdt deg frisk og at dette var oppklarende for deg!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 12.1.2025

Oppdatert: 12.1.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål