Spørsmål og svar

Jeg har hatt problemer med å bli ekstremt oppblåst etter å ha spist gluten

Jente, 15

Hei. Jeg har hatt problemer med å bli ekstremt oppblåst etter å ha spist gluten og noen ganger også laktose. Jeg tok blodprøver, men alt var normalt, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Hva annet kan være årsaken?

Svar

Hei!

Først og fremst så tenker jeg det er kjempebra at du faktisk dro til legen for en vurdering av plagene dine. Mange kutter ut matvarer de tror de reagerer på uten at lege har gitt beskejd om at de skal gjøre det, - og det kan være veldig uheldig. For det første vil det gjøre at testene ikke fungerer, og for det andre så kan det gi store og unødvendige begrensninger i kostholdet.

Om legen din har utelukket glutenallergi (cøliaki) så kan det hende at du egentlig ikke har reagert på disse matvarene, men at det har vært litt tilfeldig. En annen mulighet er at du har reagert på et større inntak, men ikke fordi du egentlig er allergisk eller har cøliaki, men på grunn av en mer normalreaksjon. Mange kan føle seg oppblåst hvis de spiser mye bakst for eksempel, selv om de ikke har sykdom og selv om det ikke er farlig.

Enkelte som sliter med magen og får diagnosen irritabel tarm kan få det bedre av å begrense inntaket av visse matvarer (heter FODMAP). Noen av de kutter ned på gluten, men de trenger ikke kutte det ut.

Om du fortsatt har plager så vil jeg anbefale deg å dra tilbake til fastlegen din. Gode spørsmål å stille er da om legen mener du er ferdig utredet, hva legen tenker om plagene dine og hva legen mener du bør gjøre fremover.

God bedring!

Mvh

Legen, ung.no

Besvart: 1.11.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål