Spørsmål og svar

Er soya glutenfritt? Og hvordan kan jeg gå opp i vekt?

Gutt, 16

Hei, jeg har trent i litt over et år på treningsenter. Jeg er 16 år, 183 centimeter og 58 kg. Jeg er en del spinkel, jeg spiser mye men jeg har en vanvittig kjapp metabolisme. Jeg har veldig lyst å gå opp i vekt men vet ikke hvordan… jeg har kjøpt et protein pulver fra bodylab som heter whey proteinpulver med vaniljesmak. Jeg er ikke så flink å ta det men spørsmålet her er om det er trygt får meg å kjøpe weight gainer, hos bodylab. Og om det viser virkning. Jeg har cøliaki og på pakken som heter weight gainer står det at den inneholder soya. Er det gluten i soya? Jeg vet det er gluten i ( soyasaus) men jeg finner aldri et konkret svar på (soya). Takk får svar på forhånd:)!

Svar

Hei. Dette skjønner jeg kan være vanskelig.

For å gå opp i vekt må du spise mer enn hva kroppen din trenger. Med andre ord må du være i energioverskudd. Spiser du mindre enn det kroppen trenger er du i energiunderskudd (går ned i vekt), og dersom du spiser like mye som kroppen din trenger er du i energibalanse (stabil vekt). Det at du ikke går opp i vekt betyr at du spiser like mye energi som kroppen din bruker opp, og du er i energibalanse.

Det kan være vanskelig å gå opp i vekt, og det kan være lurt å spise mer og oftere, samtidig som du har fokus på hva du spiser. Gjør du dette vil du få i deg mer energi, og du vil kunne gå opp i vekt. Noen tips du kan prøve er:

  • Å spise mer regelmessig. Spis gjerne hver 3.-4.time om dagen, f.eks frokost, lunsj, middag og kvelds med mellommåltider. Nøtter er et fint eksempel på mellommåltid, siden de inneholder en del energi i form av de gode fettkildene. Velg helst de som ikke er saltet eller ristet.
  • Planlegg måltidene, og ikke hopp over dem. Du kan gjerne spise flere mellommåltider om dagen.
  • Velg fetere melk, yoghurt og andre matvarer. Disse inneholder mer fett og energi, og vil føre til at du får i deg mer energi sammenliknet med de magrere variantene.
  • Spis litt mer fett. Velg helst det sunne fettet, slik som enumettet og flerumettet fett. Gode kilder til dette er olje, myk margarin, fet fisk, majones, majonespålegg, avokado, nøtter og frø. Når du spiser mat med mye fett trenger du ikke å spise like mye, noe som kan gjøre det enklere for deg å få i deg energi ved dårlig matlyst.
  • Bruk et godt lag med myk margarin eller majones på brødskiven, og strø nøtter eller frø på salaten, eller ha det i gryteretten. Bruk gjerne avokado som pålegg og i salaten.
  • Bruk olje- eller majonesbasert dressing i salaten og på grønnsakene.
  • I yoghurt kan du fint ha i en spiseskje oliven- eller rapsolje for å øke mengden energi.
  • Husk på gode proteinkilder, slik som renskåret kjøtt, kylling/kalkun, fisk av alle slag, egg og meieriprodukter i måltidene.
  • Husk på at matvarer som snacks, godteri og brus/saft inneholder mye kalorier og lite annen næring, og ikke bør erstatte mer næringsrike matvarer. Begrens disse til helgen.

Når det gjelder soya er dette et eget allergen, og blir derfor uthevet i ingredienslisten. Soya inneholder ikke gluten, og kan spises av de med cøliaki. Husk at du ikke trenger kosttilskudd dersom du har et sunt og variert kosthold, og at det er mulig for deg å gå opp i vekt uten å bruke slike produkter. Jeg har lagt ved en artikkel om kosttilskudd hvor du kan lese litt mer om dette. Jeg har i tillegg lagt ved en artikkel hvor du kan lese om flere tips du kan prøve ut for å gå opp i vekt.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin sommer videre!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 25.7.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål