Spørsmål om p-piller eller annen hormonell prevensjon?

Lurer du på hvordan du får tak i prevensjon, hvordan du starter opp, eller hva du gjør om du glemmer å ta det når du skal? Her er noen praktiske tips.

Sist oppdatert: 07.02.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av et brett med p-piller og en alarm på mobilen for å hjelpe deg med å huske å ta en pille hver dag - og helst til samme tid
HUSK: En pille hver dag og aller helst til samme tid. En alarm på mobilen kan være nyttig. (Illustrasjon: Ung.no)

Hvis du vurderer å starte med prevensjon, kan du få god veiledning hos helsesykepleier på skolen, på helsestasjon for ungdom eller hos fastlegen.

Du kan selv bestille time og trenger ikke involvere foreldrene dine om du ikke ønsker.

De fleste prevensjonsmidler krever resept

Med unntak av kondom er alle prevensjonsmidler reseptbelagt. Leger, helsesykepleiere og jordmødre kan skrive resept på prevensjon.

Hvis helsesituasjonen din gjør at det kreves en nøyere vurdering, kan helsesykepleier eller jordmor sende deg videre til legen. Du kan også oppsøke fastlegen direkte.

Når du har fått resept, kan du hente ut prevensjonen på apoteket.

Prevensjon varierer i pris

Når du er under 22 år får du rabatt, slik at prevensjonen blir billigere eller gratis avhengig av type og når du starter med det.

Hvis du vurderer p-stav eller spiral, er det lurt å legge det inn før du blir 20, for da vil du ha gratis prevensjon i tre til åtte år fremover.

Du kan lese mer om betaling for prevensjon og hva som er gratis her.

Oppstart på hormonell prevensjon

Når du starter opp med hormonell prevensjon, anbefales det å starte i løpet av de fem første dagene av menstruasjonen. Da vil du være beskyttet mot graviditet fra første dag.

Det er også mulig å starte et annet sted i menstruasjonssyklus. Hvis du gjør det, må du først forsikre deg om at du ikke er gravid. Du må også bruke kondom hvis du har sex i det antall dager etter oppstart du får informasjon om.

Hvis du ikke har fått din første menstruasjon ennå, anbefales det å bruke kondom hvis du trenger prevensjon. Det samme gjelder om du også har behov for beskyttelse mot kjønnssykdommer.

Husk å ta p-pillen hver dag

P-piller skal tas hver dag, og aller helst til omtrent samme tid.

  • Noen kombinasjonspiller kommer i brett med 21 piller; da skal du ta en pille hver dag i 21 dager og så er det 7 dager uten p-piller.
  • Noen kombinasjonspiller kommer i brett med 28 piller; da skal du ta en pille hver eneste dag, til brettet er tomt og du begynner på et nytt brett. De siste 7 (eller 4) pillene er placebopiller (piller uten hormoner).

Om du bruker kombinasjonspiller, eller andre kombinasjonspreparater, sammenhengende for å hoppe over mensen kan du ta pausen når som helst etter 21 dagers sammenhengende bruk. Du er beskyttet i hele perioden.

  • Bruker du gestagenpiller der det er 28 tabletter på brettet og alle inneholder hormoner, skal du ta det hver eneste dag og aldri ha pause.

Hvis du har brukt prevensjon på korrekt måte, er du godt beskyttet. Noen former for prevensjon er sikrere fordi det ikke er mulig å gjøre feil (i hovedsak spiral og p-stav).

Tips for å huske å ta p-piller

  • Alle brett har på en eller annen måte markert hvilken rekkefølge du skal ta pillene; noen har ukedagene skrevet på brettet, noen har nummerert rekkefølge og noen har mulighet for avkrysning på den dagen du starter på brettet. Piler på brettene markerer ofte rekkefølgen på pillene. Gjør deg kjent med hvordan det er på ditt p-pillebrett og benytt det.
  • Ta pillen til samme tid hver dag.
  • Legg brettet på et sted som gjør at du ser det; på nattbordet, ved tannbørsten eller lignende.
  • Legg inn alarm på mobilen som gir deg beskjed hver dag. Har du p-ring, p-plaster, eller p-sprøyte kan du legge inn alarm på den datoen du må ha ny.
  • Legg et reservebrett i veska! Da har du en pille tilgjengelig om du sover borte, hvis du har glemt å ta pillen om morgenen eller noe annet uforutsett har skjedd.
  • Hent ut ny prevensjon fra apoteket i god tid før du går tom. Husk at resepten din kan ha gått ut. Det kan du sjekke på helsenorge.no.

Hva skjer hvis du glemmer en p-pille?

P-piller er i utgangspunktet en veldig sikker prevensjonsmetode, men kun om du husker å ta pillene slik det er instruert. De kan også ha redusert effekt ved oppkast eller kraftig diare.

P-ring og p-plaster er viktig å bytte, sette inn eller -på på rett tid. Glemmer du det, er sikkerheten redusert.

Hvis du har hatt ubeskyttet samleie etter at du har glemt en p-pille eller flere, eller ikke brukt p-stav eller p-plaster riktig, kan det hende at du trenger å ta nødprevensjon.

Hvis du vanligvis har blødning, og den ikke kommer når du forventer den, kan dette være et tegn på graviditet.

Ta graviditetstest tre uker etter du glemte pillen (eller annet prevensjonsmiddel) for å være sikker på at du ikke er gravid.

Hvis du ofte glemmer å ta p-pillen, kan kanskje p-ring, p-stav, hormonspiral eller p-plaster være noe for deg. Les mer i prevensjonsguiden.

Utsette blødning

Hvis du bruker kombinasjonspiller, p-ring eller p-plaster, har du mulighet til å utsette blødningen om du ønsker. Les mer om det i artikkelen: Å nei, ikke mensen nå!

Informer hos lege og på sykehus

Si alltid ifra hvilke legemidler du bruker når du er hos legen eller annet helsepersonell. Det inkluderer bruk av hormonell prevensjon.

Les pakningsvedlegget nøye og spør helsesykepleier på skolen, eller på Helsestasjon for ungdom, om du lurer på noe. Du kan også alltid oppsøke fastlegen.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet
Illustrasjon av et brett med p-piller og en alarm på mobilen for å hjelpe deg med å huske å ta en pille hver dag - og helst til samme tid
HUSK: En pille hver dag og aller helst til samme tid. En alarm på mobilen kan være nyttig. (Illustrasjon: Ung.no)

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider