Hopp til hovedinnholdet

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)
HUSK: Én pille hver dag, og aller helst til samme tid. Lag deg en god rutine på når du tar pilla di.

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den, eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Offentlig og kvalitetssikret
P-piller (colourbox.com)
HUSK: Én pille hver dag, og aller helst til samme tid. Lag deg en god rutine på når du tar pilla di.

Oppstart på hormonell prevensjon

Når du starter opp med hormonell prevensjon for første gang, skal du helst starte i løpet av de fem første dagene av menstruasjonen. Da vil du ha en sikker prevensjon med en gang.

Det er også mulig å starte utenom de fem første dagene. Hvis du gjør det, må du forsikre deg om at du ikke er gravid, og du må bruke kondom i tillegg hvis du har samleie den første uka du bruker prevensjonen.

Prevensjonen gir beskyttelse hele måneden

Hvis du har brukt prevensjonsmetoden slik du skal, har du en trygg prevensjon hele tiden, også i den uka som du har blødning og ikke tar p-piller (eventuelt tar placebopiller) eller benytter p-ring eller p-plaster.

Praktiske tips om p-piller

Huske en p-pille hver dag

P-piller skal tas hver dag, og aller helst til omtrent samme tid. Noen p-piller kommer i 21 pillers brett; da skal du ta en pille hver dag i 21 dager og så er det 7 dager uten p-piller.

Andre kommer i 28 pillers brett; da skal du ta en pille hver eneste dag, hele tiden. De siste 7 (eller 4) pillene er placebopiller ("huskepiller uten hormon").

Unntaket er p-pillene Cerazette og Desogestrel Orifarm, der alle 28 pillene er med hormon, og du skal dermed ta piller hver dag uten opphold.

Tips for å huske:

  • Alle brett har på en eller annen måte markert hvilken rekkefølge du skal ta pillene; noen har ukedagene skrevet på brettet, noen har nummerert rekkefølge og noen har mulighet for avkrysning på den dagen du starter på brettet. Piler på brettene markerer ofte rekkefølgen på pillene. Gjør deg kjent med hvordan det er på ditt p-pillebrett og benytt det.
  • Ta pillen til samme tid hver dag
  • Legg brettet på et sted som gjør at du ser det; på nattbordet, ved tannbørsten eller lignende.
  • Legg inn alarm på mobilen som gir deg beskjed HVER dag.
  • Legg et reservebrett i lommeboka eller veska slik at du kan få tatt en reservepille hvis du sover borte, hvis du har glemt å ta pillen om morgenen eller noe annet har skjedd som gjør at du trenger å få tatt p-pillen på annet sted og til annen tid.

Glemt p-pille

P-piller er i utgangspunktet en veldig sikker prevensjonsmetode, men sikkerheten blir mye dårligere om du glemmer å ta en eller flere av p-pillene på brettet, ved oppkast eller kraftig diare. Les også Glemt p-pille.

Hvis du har hatt ubeskyttet samleie etter at du har glemt en p-pille eller flere, kan det hende at du trenger å ta nødprevensjon. Les også Nødprevensjon.

Hvis blødningen ikke kommer når du forventer den, kan dette være et tegn på graviditet.

Hvis du stadig glemmer p-pillen, kan kanskje p-ring, p-stav, hormonspiral eller p-plaster være noe for deg?

Praktiske tips om p-plaster

P-plaster inneholder de samme hormonene som p-piller, så informasjonen om oppstart, blødninger og sikkerhet blir det samme som for p-pillene. Det er derimot litt lettere å oppnå god effekt, fordi du slipper å huske å ta en pille hver dag, og effekten påvirkes ikke av diare og oppkast.

Begynn på̊ p-plasteret 1. menstruasjonsdag for å være sikker fra første dag. Begynner du utenom denne dagen, må̊ du bruke annen prevensjon i syv dager.

Plasteret festes på̊ huden på̊ rumpe, magen, utsiden av overarm eller øvre del av rygg/bryst (aldri på̊ brystene).

Huden må̊ være hel, ren og tørr. Plasteret skal trykkes godt ned med håndflaten i ti sekunder og det er viktig å sørge for at kantene er godt festet.

P-plaster skal byttes hver uke (etter 7 dager), og etter tre plaster tar du en uke uten plaster og det kommer en blødning.

Du er beskyttet mot graviditet også̊ i uken du ikke har noen plaster. Etter nøyaktig en ukes pause, på̊ samme ukedag og klokkeslett, festes nytt plaster på̊, selv om du evt. fremdeles blør.

For å unngå̊ hudirritasjoner bør du veksle mellom de fire mulige områdene.

Med p-plaster er det lurt å ha en påminnelse på mobilen når det er byttedag, slik at du setter på nytt plaster på rett dag.

Praktiske tips om p-ring

P-ringen inneholder de samme hormonene som p-piller, så informasjonen om oppstart, blødninger og sikkerhet blir det samme som for p-pillene. Det er derimot litt lettere å oppnå god effekt, fordi du slipper å huske å ta en pille hver dag, og effekten påvirkes ikke av diare og oppkast.

Begynn på̊ p-ringen 1. menstruasjonsdag for å være sikker fra første dag. Begynner du utenom denne dagen, må̊ du bruke annen prevensjon i syv dager.

P-ring skal ligge inne i skjeden i 3 uker (21 dager), så skal du ta 7 dagers pause hvor det kommer en blødning.

P-ring kan tas ut av skjeden maks 3 timer per dag for eksempel om den føles ubehagelig ved samleiet. Skyll den i lunket vann før du setter den inn igjen.

P-ringer du ennå ikke har brukt, må oppbevares i kjøleskap.

Utsette blødning

Bruker du monofasiske p-piller, p-ring eller p-plaster, har du mulighet til å utsette blødningen om du ønsker eller trenger. Les mer om det i denne artikkelen

Hormonell prevensjon er legemiddel

Si alltid ifra om at du bruker hormonell prevensjon hvis du går til lege eller skal på sykehus. Ofte vil de spørre om du bruker noen medisiner. Da skal du fortelle om prevensjonsmiddelet du bruker.

Les pakningsvedlegget nøye

og spør helsesykepleier på skolen eller på Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din hvis det er noe du lurer på.

Skrevet av:
Sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no
Kilder:
Felleskatalogen.no
Sist oppdatert:
20.12.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Lie
0
26.11.2016 05:47:33
Jeg hadde tatt p pillen to timer før jeg skulle, også hadd jeg samleie også begynte jeg å blø ,er det normalt
Tutta
0
04.08.2016 18:18:32
Lurer på om det er farlig å begynne på p pillene før det har gått 7 dager har gjordt det før men noen sier at du ikke vet når du skal planlegge å bli gravid når du har mensen osv :) er litt viktig
Tutta
0
04.08.2016 18:18:31
Lurer på om det er farlig å begynne på p pillene før det har gått 7 dager har gjordt det før men noen sier at du ikke vet når du skal planlegge å bli gravid når du har mensen osv :) er litt viktig
Victoria
16
25.02.2015 20:30:25
Hei, dette er den første måneden på p-piller for meg, og jeg lurte på noe om bivirkninger. Jeg har ikke vært noe flink til å ta pillene regelmessig, men har tatt dem hver dag. Men jeg har fått brunt utflodaktig greier etter at jeg startet med det? Er dette pga at jeg tar de uregelmessig? Eller er det bare at kroppen må vende seg til p-pillene? Takk på forhånd :3
Awesome
5
26.01.2015 21:37:14
Kan man spørre helsesøster om å få p-piller sellom man bare er 13
J16
1
13.07.2015 00:26:40
Ja, men du må betale de selv. Når du er over 18 år får du -100kr
J16
0
13.07.2015 00:27:00
16***
shukri
3
22.01.2015 17:18:55
Hei jeg lurur på p piller når jeg har ikke mensen skal ikke bruke p piller?
Silje
5
23.09.2014 16:28:07
Fant en god artikkel om hvilke P-piller som var minst farlig. http://www.hormonfritt.no/hvilke-p-piller-er-minst-farlig/ Nyttig info som mange ikke vet.
Lotte
1
06.07.2014 23:26:33
Jeg startet på p-piller, også hadde jeg mensen i to uker, når får jeg den igjen?
Nathalie
1
18.11.2014 20:45:16
Neste gang du får mensen er neste gang du begynner på sukkerpillene eller den uken uten piller. Du kan velge å begynne rett på neste brett, da slipper du å ha mensen.
j16
0
28.07.2016 15:40:20
det kan ødelegge syklusen:/
Kristiane
2
01.07.2014 01:18:35
Hvor er det enklest å få tak i p-piller?
TK
1
11.07.2014 20:57:04
På Apoteket. Du trenger å få en resept fra legen først.
Jente 16
8
25.06.2014 23:38:59
La oss si: Jeg har fått mensen, og skal starte på min første p-pille. Har jeg mensen neste dag da?
Lis
0
31.10.2014 09:45:21
Ja, du vil ha mensen som normalt første gangen. P-piller stopper ikke mensen med en gang. Neste gang du kommer til den tiden av måneden, kan du utsette mensen ved å fortsette å ta hormonpillene istedenfor sukkerpillene. Du vil da ikke få mensen. Når du går over på sukkerpillene, går det som regel 2-3 dager før blødnignene begynner. De er vanligvis stoppet til du begynner på hormonpillene igjen.
Jente15
1
18.05.2014 17:03:06
Kan man gå til helsesøster for og få resept på P-piller eller?
Eline
3
18.06.2014 17:32:39
Ja, det får du hos helsesøster :)
kriss
9
23.10.2013 21:09:29
hei! når man går på p pillen og har gått på den til man kommer til de "uekte" pillene som man skal få mensen på, er det sånn at neste brett skal ikke man begynne på før siste dagen av mensen er ferdig eller skal man begynne på neste brett når de "uekte" pillene er tatt, uansett om du er ferdig med mensen eller ikke?
lis
0
31.10.2014 09:46:28
Du følger ukedagene. Det er normalt 21 dager med hormonpiller og 7 med sukkerpiller. Om du begynner på sukkerpillene, går du de 7 dagene, og den 8 dagen tar du hormonpiller igjen.
jente 15
4
16.10.2013 20:09:00
hei! jeg startet med p-piller for nesten 2 måneder siden. i det siste har jeg begynt å få vondt i beinet, spesielt under kneet. det svir så innmari og jeg fikk anfall på butikken i dag.. jeg røyker og er redd for at det kan ha noe med saken å gjøre ettersom legen min sa at røyk kan forårsake blodpropp... jeg er redd og moren min sier det sikkert ikke er noe farlig, hun mener det er voksesmerter, men jeg er 179 cm og er snart 16 og tror jeg nok er ferdig vokst. hva tror du dette er?...(red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
jente19
6
18.09.2013 17:53:01
Hvis man har tatt alle pillene rett, og har hatt den pillefrie uka, også skal man begynne på nytt på sin faste pille dag, hva skjer om man begynner å ta pillene to dager etter den faste dagen? går det greit å bytte dag slik?
sigrid
3
17.09.2013 20:11:16
hei, begynte på p-piller for 3 dager siden da jeg fikk mensen, men etter to dager med bruk sluttet mensen og nå blør jeg nesten ingen ting er det normalt? bruker egentlig å blø ganske mye men har vert uten blødning en dag å idag blødde jeg litt, er det noe jeg bør ha sjekket eller er det helt normal? Mvh jente 15 år :)
Jente som studerer helse
2
15.11.2013 16:38:59
Hei! Jeg har gått på piller i et år, og fikk også redusert blødning, dette er en bivirkning som kan skje med all hormonell bruk! :) Det er med andre ord ikke farlig, men det er veldig mange som syntes det er ganske greit med tanke på at mange mener mensen bare er stress! Så, nevner det igjen, ikke farlig i det hele, skyldes bare hormonell forandring i kroppen! :)
Jente18
3
24.05.2013 15:28:00
Hei! Jeg startet på p-piller for ca 2 uker siden, dagen jeg fikk mensen, men har hatt mensen siden den dagen. Den siste uken har jo ikke menstrasjonen vært ordentlig, mer som sånn mensen man har helt på slutten i måneden.. Hva kan dette skyldes?
Jente 18
22
03.05.2013 23:06:25
Jeg går på loette p-piller med 28, jeg har mensen nå og går derfor på de hvite sukkerpillene, men så lurte jeg på om det gjør noe om jeg hopper over de 2-3 siste, og begynner rett på et nytt brett. Og om jeg da er beskyttet?
Jente 18
8
08.11.2012 13:16:58
Jeg har gått på p-piller i ca.2 år, og det er å anbefale til alle jenter som ønsker sikker prevensjon uten bivirkninger. Er mye rykter som sier at man legger på seg, kan utvikle blodpropp osv, men hverken jeg eller noen jeg kjenner har fått noen som helst bivirkning av det. Vil anbefale p-piller om man er i et fast forhold ettersom man aldri kan være sikker med tanke på kjønnssykdommer om man driver med "one night stands".
Eg er for p-piller!!
7
06.09.2012 11:33:57
Kondomer hjelper bare 80%, derfor annbefaler jeg hvertfall å bruke p piller. Da er du liksom forbredt, og du kan ikke alltid mene gutter alltid skal ta på beskyttelse. Mange sier og mener at man kAN DØ av å bruke p-piller, men det er såå mye annet du kan død av.!! du kan dø av de merkligste ting. Og at p-piller forusaker kreft, det er så mye annet som kan forusake kreft like mye! Det er mye bedre å bruke p-piller enn å bli gravid og da må ta abort,siden da dreper du et barn og det er ikke no særlig det heller så...^ Jeg mener ALLE jenter burde få p-piller fra helsesøster på skolen. En ting til og det er om du har hatt sex, og du ikke vil fortelle det til forreldrene dine, er det mye lurere å bare gå på p-piller, siden da finner de ikke ut av noe..
jente123
23
03.09.2012 15:28:03
jeg startet med ppiller forrige fredag (hadde ikke mensen) kl 21 tar jeg den hverdag, så hadde jeg sex denne fredagen (7dager etter) har lest at ppillen funker etter 7 dager, men det var før klokken 21, så hadde ikke tatt 7 piller. Funker ppillene da eller burde jeg ta angrepille?
...
15
02.11.2011 15:25:49
Funker p -piller vist du røyker/snuser ganske mye? og virker di viss du bruker en del andre tabeletter?
Usikker 15åring
13
27.05.2011 16:00:25
hei, eg har eit lite problem.. eg fekk meg ein kjæreste for rundt ett halvt år sia. han har jo sagt mykje sånn at "eg skal ha sex med deg" og sånt, men i dag var eg hos helsesøstra for å få tak i p-piller. så kjem eg tilbake i klasserommet. og under timeskiftet så forteller eg han om det. det einaste han seie var at "det var berre på kødd"!!! ka faen liksom. her har han dreve å tatt på meg og sagt sånne ting og så var alt på kødd. eg må seie eg blei veldig usikker på han. ka skal eg gjere??
Malene
26
03.05.2011 16:59:57
Hei! Jeg begynte på p-piller for 16 dager siden. Denne dagen fikk jeg mensen og begynte derfor denne dagen også på tabelettene. Men siden det har jeg hatt mensen hele tiden og det har ikke gått vekk. Blodet som kommer er nødvendigvis ikke så mye, men det bytter på farge alt fra rødt til svart/brunt. Så dermed lurer jeg på om det er noe gale? jeg vil gjerne at mensen skal FORSVINNE! :)
Mona
0
16.10.2013 21:47:32
Jeg har det samme problemet! Den eneste forskjellen er at jeg er nå helt på slutten av brettet, 2. siste pillen i dag, og det begynte for omtrent 9-10 dager siden. det har blitt mer og mer likt en ''vanlig mens'', men fremdeles med litt feil farge og mengde. Jeg har gått i over en uke nå og lurt på om det er noe galt, og hva jeg skal gjøre...(red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
KKK
7
20.02.2011 12:07:32
Veldig informativ og saklig artikkel. Akkurat det jeg va på jakt etter! Bra skrevet! :)
Ingenting
11
21.12.2010 23:43:44
Hva skjer når man røyker p-piller? Hvordan funker det, å hvordan gjør man det?
Jente 16 år
5
06.03.2010 19:00:00
Begge parter har like mye ansvar og jeg mener det beste er å snakke sammen med partneren sin om dere skal bruke kondom, p-piller eller begge deler. Jeg har i hvertfall tatt den diskusjonen med kjæresten min. Jeg går på p-piller og med tanke på at det er mange millioner mennesker som bruker p-piller, og hvor mange er det som dør? Det er som å tenke at man kan dø av å gå ut døra fordi det er is på trappetrinnene.
Lexie
12
30.12.2008 03:29:13
Hei hei! Er nettopp ferdig med mitt 3.pillebrett på 21 piller (dvs. jeg har utsatt mensen 3 ganger etter hverandre) og lurer derfor på om det er trygt å ha sex nå i min pillefrie uke uten kondom? På forhånd takk:) (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
jente18
6
10.11.2008 13:25:35
jeg gikk på p-pillen og opplevde å få ubeskrivelige smerter i et bein, spesielt når jeg lå nede...legen mente det var mest sannsynlig en blodpropp som holdt på å utvikle seg,så fikk beskjed om å slutte på pillen...så er godt mulig at unge jenter får blodpropp... :S
din p-pille helt
3
08.11.2008 16:36:17
Ja, men kondomer er noe som ikke skader i det hele tatt, og beskytter mer..MOr HIV for eksempel
jente 17
3
08.11.2008 14:07:16
P-piller er fader meg ikke farlig for oss unge jenter! Det er en utrolig fin ting. Sjansen for å få blodpropp er sinnsykt liten. Damer over 30 år og som røyker, det er de som er mest utsatt for å få blodpropp.
din p-pille helt
7
08.11.2008 10:58:53
Ja, det kan være greit,.. men det burde ikke være sånn at jenter må beskytte seg selv mot barn OG bære det
jente...
1
06.11.2008 18:34:33
hvorfor skal guttene ta ansvar for kondomer da? det er like mye jentens anavar. jeg syntes at jenten burde ha kondomer tilgjenelig når de er hos henne og gutten når de er hos han!
din p-pille helt!
2
06.11.2008 15:24:21
5 jenter DØDE av p-piller ifor.. Kondom er bedre, de beskytter mot sygdommer også. La gutter få ta ansvaret for litt? Det jo jenta som må ta all konsekvensen.. Det finnes jo også kondomer som gjør sex deiligere.

Spørsmål og svar

P-stav og plagsomme blødninger
Hei // // Ja det du skriver er det mange som opplever når de bruker ...
Hvilke bivirkninger har Cerazette, kan man få sterkere depresjoner?
Hei! Cerazette er en mini-pille, også kalt østrogenfri p-pille eller gestagen pille. Den har mindre bivirkninger enn vanlige p-piller med østrogen...
Hvor lenge etter at du har startet med pillen kan du ha trygg sex uten kondom.
Hei! Etter en uke med p-pillene, er sex trygt å ha uten kondom.. -Og hvis du starter på første mensdag med p-pillen, er det trygt fra første p...
Når stopper mensen når jeg starter opp med p-piller første gang?
Hei jente 17 år.  Takk for ditt spørsmål til Ung.no. P-piller er et godt og sikkert prevensjonsmiddel om en følger bruksanvisningen og ikke gle...
Bruker p-piller i tillegg til p-stav
Hei Det du nevner er normal bivirkning ved bruk av p-stav. Alt i alt vil over 75 % av kvinner som bruker p-stav få færre dager med blødning eller ...
Jeg bruker p-piller, men har ikke fått mensen selv jeg tar sukkerpiller. Kan jeg være gravid? 
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Når du bruker hormonell p-piller, vokser ikke slimhinnen inne i livmoren på samme måte som når man...
Bruker p-piller og har blødninger.
Hei Blødninger, kvalme, ømme bryster og svimmelhet kan være bivirkning ved bruk av p-piller. Noen opplever at bivirkningene går over etter ca 3 m...
Blir kvalm av alt jeg spiser nå og er ikke sulten.
Hei Det er bra at du tar dette på alvor.  Mye kan påvirke matlysten, og ikke minst det at det blir lite spising.  Antagelig har dette problemet b...
Jeg bruker p-piller men er redd for å være gravid likevel.
Hei du!   Jeg synes det høres ut som om du bekymrer deg mye. Hvis du bruker p-piller og tar dem som du skal, en hver dag og helst til samme tid, t...
Bivirkninger ved bruk av microgynon?
Hei Takk for at du skriver til Ung.no.   Det er leit å høre at du ikke har fått mer informasjon om bivirkninger ved bruk av p-piller. For de f...
Jeg har tatt 2 p-piller på samme dag ved en feiltakelse, hvordan skal jeg fortsette på p-pillene mine?
Hei jente 17 år Takk for spørsmålet ditt.  Jeg beklager at du ikke har fått raskere svar fra oss i Ung. Du har nok allerede tatt en beslutning ...
P-stav, brun utflod
Hei Så bra at du bruker prevensjon og at du er oppmerksom og sjekker opp utflod og endringer i underlivet. Det du beskriver er en vanlig bivirkning v...
Blødning etter samleie
Hei Du skal ikke engste deg. Mest sannsynlig er dette helt ufarlig. Årsakene til slike blødninger kan være mange, men skyldes i de fleste tilfelle...
Smerter med p-stav
Hei Fint at du skriver til ung.no. Du skriver at du har smerter i armen der p-staven din sitter av og til. Det er sånn at p-staven jo er et fremmed...
Hun vil slutte på p-piller. Må hun fullføre brettet?
Hei jente (20) Hvis du ikke lenger har behov for p-piller, kan du slutte når du ønsker det, men helst etter å ha fullført brettet. Da vil du vær...
P-piller og mellomblødninger. 
Hei Når du går på p-piller er det viktig at du tar 21 tabletter med hormonpiller før du tar pausepillene. Du kan ikke stoppe opp med hormontablet...
Jeg kastet opp 5-6 timer etter p-pillen...
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Du kan slappe helt av. Oppkast eller alvorlig diaré mindre enn 4 timer etter at du har tatt en p-...
Skal gå fra Loette 28 til Almina 28 og er litt redd for overgangen
Hei Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 17 år! Loette 28 og Almina 28 er synonympreparater, altså de inneholder akkurat de samme virkestoffene...
Se alle