Oppstart på hormonell prevensjon

Når du starter opp med hormonell prevensjon for første gang, skal du helst starte i løpet av de fem første dagene av menstruasjonen. Da vil du ha en sikker prevensjon med en gang.

Det er også mulig å starte utenom de fem første dagene. Hvis du gjør det, må du forsikre deg om at du ikke er gravid, og du må bruke kondom i tillegg hvis du har samleie den første uka du bruker prevensjonen.

Hvis du ikke har fått din første menstruasjon ennå, anbefales det å bruke kondom hvis du trenger prevensjon. Så snart du har fått din første menstruasjon kan du starte med p-stav, spiral, p-piller eller annen hormonell prevensjon hvis du trenger det.

 

 

Prevensjonen gir beskyttelse hele måneden

Hvis du har brukt prevensjonsmetoden slik du skal, har du en trygg prevensjon hele tiden, også i den uka som du har blødning og ikke tar p-piller (eventuelt tar placebopiller) eller benytter p-ring eller p-plaster.

Praktiske tips om p-piller

Huske en p-pille hver dag

P-piller skal tas hver dag, og aller helst til omtrent samme tid. Noen p-piller kommer i 21 pillers brett; da skal du ta en pille hver dag i 21 dager og så er det 7 dager uten p-piller.

Andre kommer i 28 pillers brett; da skal du ta en pille hver eneste dag, hele tiden. De siste 7 (eller 4) pillene er placebopiller ("huskepiller uten hormon").

Unntaket er p-pillene Cerazette og Desogestrel Orifarm, der alle 28 pillene er med hormon, og du skal dermed ta piller hver dag uten opphold.

Tips for å huske:

 • Alle brett har på en eller annen måte markert hvilken rekkefølge du skal ta pillene; noen har ukedagene skrevet på brettet, noen har nummerert rekkefølge og noen har mulighet for avkrysning på den dagen du starter på brettet. Piler på brettene markerer ofte rekkefølgen på pillene. Gjør deg kjent med hvordan det er på ditt p-pillebrett og benytt det.
 • Ta pillen til samme tid hver dag
 • Legg brettet på et sted som gjør at du ser det; på nattbordet, ved tannbørsten eller lignende.
 • Legg inn alarm på mobilen som gir deg beskjed HVER dag.
 • Legg et reservebrett i lommeboka eller veska slik at du kan få tatt en reservepille hvis du sover borte, hvis du har glemt å ta pillen om morgenen eller noe annet har skjedd som gjør at du trenger å få tatt p-pillen på annet sted og til annen tid.

Glemt p-pille

P-piller er i utgangspunktet en veldig sikker prevensjonsmetode, men sikkerheten blir mye dårligere om du glemmer å ta en eller flere av p-pillene på brettet, ved oppkast eller kraftig diare. Les også Glemt p-pille.

Hvis du har hatt ubeskyttet samleie etter at du har glemt en p-pille eller flere, kan det hende at du trenger å ta nødprevensjon. Les også Nødprevensjon.

Hvis blødningen ikke kommer når du forventer den, kan dette være et tegn på graviditet.

Hvis du stadig glemmer p-pillen, kan kanskje p-ring, p-stav, hormonspiral eller p-plaster være noe for deg?

 

FAKTA

Kort fortalt

 • Ved å beskytte deg med en trygg prevensjon kan du slappe av og nyte sexlivet bedre uten å engste deg for graviditet.
 • Si alltid ifra om at du bruker p-piller eller annen hormonell prevensjon hvis du er hos lege eller skal på sykehus.
 • Og husk at kondom er et prevensjonsmiddel som er bivirkningsfritt og som også sikrer deg mot kjønnssykdommer.

 

Praktiske tips om p-plaster

P-plaster inneholder de samme hormonene som p-piller, så informasjonen om oppstart, blødninger og sikkerhet blir det samme som for p-pillene. Det er derimot litt lettere å oppnå god effekt, fordi du slipper å huske å ta en pille hver dag, og effekten påvirkes ikke av diare og oppkast.

 • Begynn på p-plasteret 1. menstruasjonsdag for å være sikker fra første dag. Begynner du utenom denne dagen, må̊ du bruke annen prevensjon i syv dager.
 • Plasteret festes på huden på rumpe, magen, utsiden av overarm eller øvre del av rygg/bryst (aldri på brystene).
 • Huden må være hel, ren og tørr. Plasteret skal trykkes godt ned med håndflaten i ti sekunder og det er viktig å sørge for at kantene er godt festet.
 • P-plaster skal byttes hver uke (etter 7 dager), og etter tre plaster tar du en uke uten plaster og det kommer en blødning.
 • Du er beskyttet mot graviditet også i uken du ikke har noen plaster. Etter nøyaktig en ukes pause, på samme ukedag og klokkeslett, festes nytt plaster på, selv om du evt. fremdeles blør.
 • For å unngå hudirritasjoner bør du veksle mellom de fire mulige områdene.
 • Med p-plaster er det lurt å ha en påminnelse på mobilen når det er byttedag, slik at du setter på nytt plaster på rett dag.

 

Praktiske tips om p-ring

P-ringen inneholder de samme hormonene som p-piller, så informasjonen om oppstart, blødninger og sikkerhet blir det samme som for p-pillene. Det er derimot litt lettere å oppnå god effekt, fordi du slipper å huske å ta en pille hver dag, og effekten påvirkes ikke av diare og oppkast.

 • Begynn på p-ringen 1. menstruasjonsdag for å være sikker fra første dag. Begynner du utenom denne dagen, må du bruke annen prevensjon i syv dager.
 • P-ring skal ligge inne i skjeden i 3 uker (21 dager), så skal du ta 7 dagers pause hvor det kommer en blødning.
 • P-ring kan tas ut av skjeden maks 3 timer per dag for eksempel om den føles ubehagelig ved samleiet. Skyll den i lunket vann før du setter den inn igjen.
 • P-ringer du ennå ikke har brukt, må oppbevares i kjøleskap.

 

Utsette blødning

Bruker du monofasiske p-piller, p-ring eller p-plaster, har du mulighet til å utsette blødningen om du ønsker eller trenger. Les mer om det i denne artikkelen

Hormonell prevensjon er legemiddel

Si alltid ifra om at du bruker hormonell prevensjon hvis du går til lege eller skal på sykehus. Ofte vil de spørre om du bruker noen medisiner. Da skal du fortelle om prevensjonsmiddelet du bruker.

Les pakningsvedlegget nøye

og spør helsesykepleier på skolen eller på Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din hvis det er noe du lurer på.