Er det farlig å røyke vannpipe?

Vannpipe kalles også shisha, hookah og narghile. I pipa røykes vannpipetobakk (frukttobakk) eller frukt- og urteblandinger. Begge deler er helseskadelig, og vannpipetobakk er forbudt i Norge.

Sist oppdatert: 02.10.2019 Av: Redaksjonen, ung.no

Vannpipe (foto: ung.no)
DEKORATIV: Vannpiper er fine å se på, men skader kroppen.

Har du noen gang vært på en fest eller ferie og fått tilbud om å røyke vannpipe - ofte etterfulgt av forsikringer om at det ikke er noe farlig? Du bør tenke deg om en ekstra gang før du tar i mot pipa.

Vannpiperøyk lukter uskyldig, søtt og godt fordi tobakken er blandet med smakstilsetninger. Mange tror at vannet i pipa renser ut giftstoffer, men det stemmer ikke. Det er minst like farlig å røyke vannpipetobakk som å røyke sigaretter. Å røyke frukt-og urteblandinger skader også kroppen.

Ingen trygg måte å bruke tobakk

Tobakk røykes hovedsakelig ved at den rulles inn i papir eller puttes i en pipe. All tobakk, også frukttobakk, inneholder nikotin som man raskt kan bli avhengig av.

Det finnes ingen helt trygg måte å bruke tobakk på, enten den røykes, inhaleres, sniffes, tygges eller suges. Dette gjelder også om innholdet av noen av de skadelige ingrediensene reduseres eller om tobakken er blandet med andre ​ingredienser.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Det å røyke tobakk vil si å brenne tørkede tobakksblader og inhalere røyken. Forbrenning frigjør stoffer i tobakk som nikotin og tobakksspesifikke nitrosaminer (kreftfremkallende stoffer) slik at de kan absorberes i lungene.

Det er helseskadelig å røyke selv om du bare gjør det en gang i blant.

Helseskadelig uansett hva du røyker

Det finnes ikke noe du kan røyke uten risiko for helseskade og sykdom. Når man setter fyr på noe vil det alltid dannes giftstoffer, blant annet karbonmonoksid (CO).

Det å aktivt trekke inn røyk i lungene fra en forbrenningsprosess gir økt risiko for å utvikle kreft, lungesykdom og hjertesykdom. Det gjelder enten røyken kommer fra et bål, en eksospotte eller en vannpipe.

Karbonmonoksid i røyk "stjeler" plassen til oksygen i blodet slik at vevet får mindre næring enn det vanligvis får. Hemoglobinet i blodet frakter oksygen rundt til alle organer i kroppen. Karbonmonoksid binder seg 2-300 ganger mer effektivt til hemoglobin enn det oksygen gjør.

De fleste som dør i brann dør av karbonmonoksidforgiftning, ikke av brannskader. Karbonmonoksid er uten lukt og farge.

​Pipe, vannpipe og helse

Frem til 60-tallet var piperøyking den vanligste måten å røyke på, men nå er det ganske sjelden man ser piper i Norge.

Vannpiper har blitt brukt i Asia og Afrika i flere hundre år. Andre navn på vannpipe er shisha, hookah og narghile. Flere innvandrere og nordmenn har tatt med seg vannpiper til Norge fra utlandet, men det er fremdeles ukjent for mange.

Piper lages av bein, tre, kritt, leire og andre materialer. Når man røyker vanlig pipe, stappes pipetobakken ned i pipa for deretter å tennes og røykes. Man må patte på pipa for at at gloen i tobakken skal få oksygen og ikke slukne.

Ved vannpiperøyking legger man en glødende kullbit over en pipe som er fylt med fuktig frukttobakk eller urteblandinger. Som regel ligger det aluminiumsfolie i mellom slik at kullet ikke berører tobakken direkte. Innholdet i pipa blir brent og røyken går ned i en glassbeholder med vann sånn at den blir nedkjølt. Røyken blir kommer ut gjennom en lang slange med et munnstykke i enden.

Vannpiperøyking foregår som regel over lang tid, og en som røyker vannpipe får derfor i seg mange drag. Det er også vanlig å ta ekstra dype drag fordi røyken er avkjølt og smaker godt. I løpet av én times vannpiperøyking kan man derfor få i seg like mye røyk som fra 100 sigaretter.

Vannpiperøyking med frukttobakk fører til nikotinavhengighet, og det er minst like farlig å røyke vannpipe som sigaretter. Røyken fra vannpipe inneholder tallrike giftige forbindelser som er kjent for å kunne gi lungekreft, hjertesykdom og andre sykdommer. Å røyke frukt- og urteblandinger som ikke inneholder tobakk, innebærer også en helserisiko.

Av hygieniske årsaker er deling av munnstykke ikke å anbefale.

​Vannpipetobakk (frukttobakk)

Mange har en feilaktig oppfatning om at vannpipetobakk (frukttobakk) er ufarlig. Å røyke vannpipetobakk er minst like helseskadelig som å røyke sigaretter. All tobakk er avhengighetsskapende.

Vannpipetobakk kalles ofte frukttobakk fordi den er tilsatt søtningsstoffer og smakstilsetninger. Den kan bestå av 30 prosent tobakk og 70 prosent smakstilsetninger. Det er en utbredt misforståelse at vannpipe er ufarlig fordi røyken lukter frukt, mynte eller vanilje.

Frukt- og urteblandinger uten nikotin

Det er mulig å røyke vannpipe med frukt- og urteblandinger som ikke inneholder noe tobakk. Disse inneholder ikke avhengighetsskapende nikotin. Når blandingen brenner dannes helseskadelige stoffer.

​Lover og regler

Det er tillatt å selge vannpiper, men det er forbudt å importere vannpipetobakk (frukttobakk) til Norge. Frukt- og urteblandinger som ikke inneholder tobakk er tillatt å selge. Aldersgrensen på de produktene er 18 år og de får ikke stå synlig oppstilt i butikken.

Røykeloven (Tobakkskadeloven) gjelder for vannpiperøyking med tobakk. Det er derfor ikke lov til å røyke vannpipe med vannpipetobakk (frukttobakk) på steder hvor det ellers er forbudt å røyke sigaretter.

Vannpiper som røykes med frukt- og urteblandinger er ikke regulert i Røykeloven. Det vil likevel være ulovlig å røyke slike vannpiper på utesteder fordi Arbeidsmiljøloven sier at de ansatte skal ha godt fysisk arbeidsmiljø.

Fakta

Visste du at ...

  • Det er like skadelig å røyke vannpipetobakk som sigaretter?
  • Festrøyking øker risikoen for å få hjertesykdom?
  • At vannpipe har blitt brukt siden 1500-tallet?
Vannpipe (foto: ung.no)
DEKORATIV: Vannpiper er fine å se på, men skader kroppen.

Fakta

Visste du at ...

  • Det er like skadelig å røyke vannpipetobakk som sigaretter?
  • Festrøyking øker risikoen for å få hjertesykdom?
  • At vannpipe har blitt brukt siden 1500-tallet?
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Tobakk

Les mer