Kan jeg søke om å få komme i fosterhjem?

Barnevernstjenesten i kommunen din kan hjelpe deg med å vurdere om fosterhjem er en god løsning for deg og familien din.

Sist oppdatert: 22.06.2023 Av: Bufdir (Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet)

Tegning av en jente som gråter på rommet sitt.
VANSKELIG? Hvis du synes du trenger hjelp til å få det bedre, kan du ta direkte kontakt med barnevernstjenesten i kommunen du bor i. Illustrasjon: ung.no/ Endre Hesthagen

Noen barn synes det er så vanskelig å bo hjemme sammen med foreldrene sine at de ønsker seg et annet sted å bo. Det er ikke uvanlig at man blir nysgjerrig på om et fosterhjem hadde vært en bedre løsning.

Barnevernstjenesten i kommunen din skal sikre at barn og unge får nødvendig hjelp og omsorg. Barnevernstjenesten vil snakke med både deg og dine foreldre om hva som kan være gode løsninger for din familie.

Som hovedregel vil barnevernstjenesten forsøke å hjelpe på andre måter før det vurderes om fosterhjem kan være aktuelt.

Du kan kontakte barnevernet

Hvis du synes du trenger hjelp til å få det bedre, kan du ta direkte kontakt med barnevernstjenesten i kommunen du bor i. Her kan du lese mer om hvordan du kan kontakte barnevernet.

Du kan også be en lærer, helsesykepleier på skolen eller en annen voksen som du har tillit til om å hjelpe deg med å ta kontakt.

Kan du flytte til noen du kjenner?

Barn og ungdom som trenger et nytt sted å bo, foretrekker ofte å flytte til noen de kjenner fra før.

Stadig flere fosterbarn får bo hos besteforeldre, onkler og tanter, eldre søsken, eller andre i nettverket sitt. Dette er personer eller familier som barnet har hatt kontakt med og kjenner. Eksempler på dette kan være fotballtrener, en nabo, speiderleder, lærer, tidligere besøkshjem eller støttekontakt.

Barnevernstjenesten skal alltid vurdere om noen i familien eller nettverket kan være fosterhjem. Familieråd er en metode som ofte blir brukt for å finne fosterhjem i slekt og nettverk, og øker sannsynligheten for at man sammen finner muligheter slik at barnet kan flytte til personer de kjenner.

Ring Alarmtelefonen hvis du trenger hjelp

Det er mange som kan ha behov for å kontakte Alarmtelefonen - enten de trenger akutt hjelp, eller bare noen å prate med.

Du kan ta kontakt både på telefon og chat. Tjenesten er døgnåpen og du kan velge å være anonym.

Åpen

VoldSeksuelle overgrepProblemer hjemme
Tegning av en jente som gråter på rommet sitt.
VANSKELIG? Hvis du synes du trenger hjelp til å få det bedre, kan du ta direkte kontakt med barnevernstjenesten i kommunen du bor i. Illustrasjon: ung.no/ Endre Hesthagen

Åpen

VoldSeksuelle overgrepProblemer hjemme

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?