Kan jeg søke om å få komme i fosterhjem?

Barnevernstjenesten i kommunen din skal sikre at barn og unge får nødvendig hjelp og omsorg. De kan hjelpe deg å vurdere om fosterhjem er en god løsning for deg og familien din.

Gutt sitter og ser lei seg ut (colourbox.com)
VANSKELIG? Hvis du synes du trenger hjelp til å få det bedre, kan du ta direkte kontakt med barnevernstjenesten i kommunen du bor i.

Noen barn synes det er så vanskelig å bo hjemme sammen med foreldrene sine at de ønsker seg et annet sted å bo. Det er ikke uvanlig at man blir nysgjerrig på om et fosterhjem hadde vært en bedre løsning.

Barnevernstjenesten i kommunen din skal sikre at barn og unge får nødvendig hjelp og omsorg. De kan hjelpe deg å vurdere om fosterhjem er en god løsning for deg og familien din. De vet også om andre ting som kan hjelpe, og som kanskje vil være lurt å prøve før du eventuelt skulle flytte i et fosterhjem.

Du kan kontakte barnevernet

Hvis du synes du trenger hjelp til å få det bedre, kan du ta direkte kontakt med barnevernstjenesten i kommunen du bor i. Her kan du lese mer om hvordan du kan kontakte barnevernet.

Du kan også be en lærer, helsesykepleier på skolen eller en annen voksen som du har tillit til om å hjelpe deg med å ta kontakt.

Kan du flytte til noen du kjenner?

Barn og ungdom som trenger et nytt sted å bo, foretrekker ofte å flytte til noen de kjenner fra før. Stadig flere fosterbarn får bo hos besteforeldre, onkler og tanter, eldre søsken eller andre i slekten eller i nettverket sitt.

Dette er personer eller familier som barnet har hatt kontakt med og kjenner. Eksempler på dette kan være fotballtrener, en nabo, speiderleder, lærer, tidligere besøkshjem eller støttekontakt.

Barnevernstjenesten skal alltid vurdere om noen i familien eller nettverket kan være fosterhjem. Familieråd er en metode som ofte blir brukt for å finne fosterhjem i slekt og nettverk. Familieråd mobiliserer familie og nettverk, og øker sannsynligheten for at man sammen finner muligheter slik at barnet kan flytte til slektninger eller personer i nettverket.

Ring Alarmtelefonen på 116 111

Det er mange som kan ha behov for å kontakte Alarmtelefonen - alt fra behov for akutt hjelp til noen å prate litt med.

  • Alarmtelefonen er en nødtelefon: Ring om du trenger øyeblikkelig hjelp, det finnes hjelp å få der du bor.
  • Bør barneverntjenesten kontaktes?: Ring om du vil at barneverntjenesten skal kontaktes. Det er viktig å si ifra!
  • Om du lurer på om du trenger hjelp: Ring også om du lurer på om du trenger eller kan få hjelp. Ingen telefoner er for dumme!

Fakta

Ring Alarmtelefonen på 116 111

- de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Skrevet av Bufdir (Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet)

Sist oppdatert: 19.04.2018

Kilder:

Bufdir

Offentleg og kvalitetssikra
Gutt sitter og ser lei seg ut (colourbox.com)
VANSKELIG? Hvis du synes du trenger hjelp til å få det bedre, kan du ta direkte kontakt med barnevernstjenesten i kommunen du bor i.

Fakta

Ring Alarmtelefonen på 116 111

- de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva er barnevernet?

Barnevernet skal gi barn, ungdom og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme.

Jente i strikkegenser (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er et fosterhjem?

Et fosterhjem er et privat hjem som tar vare på barn og ungdom som av forskjellige grunner ikke kan bo sammen med foreldrene sine.

Fosterfar og gutt ute på tur (foto: Tine Poppe / bufdir.no))
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente