Spørsmål og svar

Jeg spiste rå biff i går og nå er jeg redd for parasitter

Jente, 15

Hei spiste rå biff igår. Pappa har spist d siden han var liten og pleier å lage det hjemme av og til. Pleier ikke spise det lengre siden har en gigantisk fobi for prasitt og at jeg får mark i vaginaen ellerno. Men det er så godt så jeg spiste d igår. Får man mark i tissen av biff?! Burde jeg ta vermox? Har ikke noe symptomer enda men jeg vil ikke plutsleig se at jeg har marl i tissen da kommer jeg faktisk til å avslutte alt jeg er livredd for sånt.

Svar

Hei!

Jeg forstår bekymringen, og det er fint at du ønsker å opprettholde god mathygiene for å forebygge smitte. Mattilsynet opplyser følgende på sin sider:

  • Hele biffer er tilnærmet sterile på innsiden. Bakteriene er på overflaten av kjøttet. Biffen vil normalt være et trygt produkt, selv om kjøttet er rødt i midten. Det avgjørende er at overflaten er varmebehandlet.

Biff skiller seg altså fra for eksempel kjøttdeig, som er et kvernet kjøttprodukt:

  • Ved kverning av kjøtt blir bakteriene på overflaten av kjøttstykkene jevnt fordelt i hele produktet. Samtidig får bakteriene lett tilgang til næringsstoffene i kjøttet. Dette gir dem gode vekstvilkår og medfører at produkter av kvernet kjøtt får en kort holdbarhet fordi innholdet av bakterier raskt blir høyt. For å få et trygt produkt, er det nødvendig med varmebehandling av hele produktet.

Svaret er altså at det er trygt å spise rå biff så lenge overflaten på kjøttstykket (kantene) er stekt. Du kan lese mer på nettsiden til mattilsynet. Håper svaret var oppklarende!

Mvh

Legen, ung.no

Besvart: 12.8.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål