Spørsmål og svar

Hvor mye rått kjøtt er farlig får kroppen?

Jente, 13

Jeg spiste rått kjøtt, sekunder etterpå sa mamma at man ikke skulle spise rått kjøtt😬😬Hvor mye rått kjøtt er farlig får kroppen?? Vil ikke ha/få en sykdom av dette eller bli alvorlig syk…

Svar

Hei!

Moren din har helt rett i at man skal være forsiktig med å spise rått kjøtt. Særlig gjelder dette kylling, svin og bearbeide produkter som kjøttdeig, men også rødt kjøtt kan inneholde bakterier som kroppen vår reagerer på.

Hvor mye som må til for å bli dårlig kan jeg dessverre ikke gi deg noe sikkert svar på uten at jeg vet mer om produktet du har spist. Hvis du er uheldig å har spist kjøtt som inneholder skadelige bakterier, så kan du reagere ved inntak av kun små mengder.

Hvis man er så uheldig å få i seg noe rått kjøtt som inneholder bakterier, så vil man få magesjau ganske kort tid etterpå. Enten i form av oppkast eller løs mage. Ofte går dette over av seg selv uten at man trenger å gå til legen for det. Om man imidlertid skulle få feber og influensaliknende symptomer, så må man oppsøke lege.

Hvis det har gått et døgn og du ikke har opplevd plager trenger du mest sannsynlig ikke bekymre deg mer for dette. Men jeg vil råde deg til å unngå inntak av rått kjøtt fremover.

Ønsker deg alt godt og håper dette ga deg svar på det du lurte på!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 5.7.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål