Spørsmål og svar

Hvorfor er det viktig å spise grønnsaker?

Jente, 17

Hei er en jente på 17 år hvorfor er det viktig å spise grønnsaker og hva skjer hvis man ikke spiser grønnsaker kan dere gi meg tips.

Svar

Hei!

Grønnsaker er mat som er svært rike på vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. Dette er stoffer som kroppen vår er helt avhengig av å få tilførsel av gjennom dagen.

  • Hvis man ikke får nok vitaminer og mineraler så kan man få ulike sykdommer. 

  • Fiber trenger vi av flere grunner. Det gir bedre fordøyelse (ved å øke volumet på avføringen), det gir god metthetsfølelse (fordi det tiltrekker seg væske og sveller ut i magen), det bidrar til å holde blodsukkeret vårt mer stabilt (det påvirker metthet/sult, gjør oss konsentrerte og opplagte), det forebygger hjertesykdom og tykktarmskreft.

  • Antioksidanter er stoffer som vi finner spesielt mye av i frukt, bær og grønnsaker. De har ulike virkningsmekanismer i kroppen, blant annet er det viktig for immunforsvaret vårt, slik at vi holder oss friske.

Forskning viser at de som har et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker har lavere risiko for mange sykdommer. Blant annet kreft, hjertesykdom, diabetes, overvekt, depresjon ++

Det er altså veldig bra for helsa vår å spise mye grønnsaker. Desto mer grønt man spiser, desto sunnere kan man bli. Grønnsaker har lite kalorier, og mange får i seg for mye kalorier i løpet av dagen. Så det å øke inntaket av grønnsaker vil også føre til at man får i seg færre kalorier gjennom dagen, og det er lettere å holde seg normalvektig.

Hvis man ikke spiser noen grønnsaker i det hele tatt står man i fare for å få mangler på vitaminer og mineraler, og det kan igjen gi sykdommer. Det kan gå utover synet, hørselen, hjernefunksjonen, skjelettet/veksten og mer.

Vi anbefaler at alle forsøker å få i seg 250-300 gram grønnsaker om dagen. Det tilsvarer for eksempel 1 gulrot (100 gram) + 1 neve brokkoli (100 gram) + 1 tomat (100 gram).

Man bør altså spise nesten halvparten av middagstallerkenen med grønnsaker, og i tillegg ha med minimum 1 grønnsak som mellommåltid gjennom dagen. Det er også fint å bruke grønnsaker på pålegget, eller ha en salat til lunsj av og til.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 19.1.2020

Oppdatert: 19.1.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål