Spørsmål og svar

Familien min og meg vil spise ulik middagsmat, hva skal jeg gjøre?

Jente, 17

Familien min klager alltid på matvanene mine og tvinger meg til å spise mat som jeg ikke liker. Er veldig kresen når det gjelder kjøtt, og spiser verken pølser, bacon, biff, alt av svinekjøtt eller spekemat osv, eneste kjøtt jeg spiser er kylling og fisk og innimellom kjøttdeig til taco. Jeg er mer glad i grønnsaker og vegetariske alternativer, men familien sier at jeg skal slutte å spise det og heller spise mere kjøtt, fordi det ofte skjer at jeg lager min egen middag når resten av familien skal ha noe jeg ikke liker. De mener at alle skal spise den samme middagen og ikke lage alternativer til den som ikke liker det. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Jeg er veldig kresen og brekker meg bare av tanken på å spise enkelte matvarer, men om jeg lager egen mat så får jeg kjeft. Familien er veldig skeptisk til vegetarmat og hvis jeg skal spise det så må jeg lage det kun til meg selv mens de spiseR kjøtt hver eneste dag

Svar

Hei!

Jeg skjønner at dette er frustrerende for deg. Du ønsker å spise den maten du liker, og familien din ønsker å spise det de vil ha. Samtidig er det synd at man som familie som bor sammen skal lage ulike middagsretter, det gjør noe med hele middagssettingen hvis man spiser ulik mat.

Jeg tenker derfor det er viktig at dere finner en løsning som gjør at dere kan spise samme middag, men der alle gir og tar litt. Selv om man er i familie, og har samme gener, så kan man være ganske ulike på mange måter. Det er viktig at man respekterer hverandres ulikhet, og at man forsøker å inngå kompromiss som gjør at situasjonen blir grei for alle sammen.

Helsemyndighetene anbefaler å spise fisk til middag 2-3 dager i uka. Man bør ikke spise mer enn 500 g rødt kjøtt i uka. Det gir rom for mange middager med kylling, fisk og vegetar. 

Hva om du foreslår at familien setter opp en ukesmeny for hver uke, der dere forsøker å bruke helsemyndighetenes kostholdsråd som utgangspunkt for hva dere skal spise? I praksis vil det bety maks 2 middager i uka med rødt kjøtt (okse, ku, svin, kjøttdeig, pølser o.l.), 2 middager i uka med fisk, 1-2 middager med kylling og 1-2 med vegetar (erter, bønner og linser). 

Det er ikke alltid så realistisk å få til alt "perfekt" fra start, så du må nok forvente å gi og ta litt. Hvis familien din er vant til å spise kjøtt hver dag kan overgangen til 2 dager i uka bli urealistisk. Du bør derfor ikke ha for store forventninger i starten, men om de kan gå med på å endre noen dager i uka, og etter hvert opplever at det fungerer veldig bra, så er det kanskje rom for å gjøre det flere dager etter hvert.

Det viktigste er nok at du snakker med de om dette på en ordentlig måte. Innkall til et familieråd, der du forteller hvordan du opplever dette, og der dere alle kan komme med forslag som gjør at alle føler man blir hørt, og der dere møtes på midten.

Les gjerne denne artikkelen på forhånd:Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 16.3.2020

Oppdatert: 16.3.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål