Var ikke klar over at de var farlig å spsie uncooked soy beans
Gutt, 18
Hei jeg var ikke klar over at de var farlig å spsie uncooked soy beans skulle lage en smoothie så tenkte jeg ikke over at måtte koke de var ikke klar over de, spise 3 smoothie dagen før hadde runt 60g soy bønner I hver spise en I dag og med CA 60g. Leste på nette rett etter på I dag at de var giftig å farlig ringte gift Telefon de mente dette ikke skulle vëre noe jeg trenge ringe 113 for Kan dette gi noe skader I etter tid håper Han fikk med seg at jeg nevnte hvor stor megde hadde intatat Sorry for et teit spørsmål men ble ganake skeptisk når leste at kunne vére super giftig og dødlig Ve dere tro dette mest trolig går fint Ble litt dirlig I magen første dag drank de men trodde bare de var pga foskjølese siden ble syk med de er par danger dør føler meg helt bra nå
Svar
Hei!
Så bra du ringte giftinformasjonen da du var i tvil om du hadde fått i deg noe som potensielt kunne være helseskadelig, - det var helt riktig avgjørelse. Giftinformasjonen har spesialkompetanse på akkurat dette, så du kan stole på svaret du fikk.
Mattilsynet har skrevet om tilberedning av bønner her. Se utdrag:
Bønner og erter
I de senere år er det kommet flere typer tørkede bønner på det norske markedet. Vi vet at det er et høyt innhold av lektiner i kidneybønner, og også i andre bønnesorter.
Tilberedning:
Lektiner brytes ned ved varmebehandling. Bønner som ikke er tilstrekkelig bløtlagt og varmebehandlet, kan gi symptomer som kvalme, oppkast, magesmerter og diaré få timer etter inntaket. For å unngå forgiftning er det nødvendig å forbehandle bønnene riktig, det vil si lang bløtlegging og koketid.
For kidneybønner anbefales en koketid på ca. ½ time. For brune og hvite bønner anbefales en koketid på ¾ –1 time.
Friske bønner som voksbønner og snittebønner inneholder kun små mengder lektiner, og kan derfor kokes i 5–10 minutter. Spiser man disse rå, kan noen mennesker bli kvalme og få vondt i magen.
Kikerter inneholder også lektiner. Anbefalt koketid er fra 45 minutter til 1 time og 45 minutter.
Sukkererter bør gis et raskt oppkok før de spises. Importerte sukkererter spises normalt kokt eller stekt i opprinnelseslandet. I Norge spises de gjerne rå, og det stiller høyere krav til produktenes hygieniske standard.
Det stemmer altså at man ikke skal spise tørkede rå soyabønner. Kjøper du soyabønner på boks eller i frysedisken så er de enten ferdigkokt (boks) eller krever kun en kort koketid (frysedisken- Edamame-bønner).
Soyabønner og andre belgvekster er svært sunt og de fleste i Norge spiser lite eller ingenting av denne matvaregruppen. Jeg syns derfor det høres veldig positivt ut at du vil inkludere dette i kostholdet ditt. Gjør du det på riktig måte fremover så slipper du også disse mageplagene.
Du kan lese mer om kosthold i artikkelen nedenfor.
Mvh
Legen, ung.no
Besvart: 16.8.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

