Spørsmål og svar

Er det sant at forbrenningen blir lavere når man er på diett?

Jente, 18

hei! jeg har lenge lurt på hvordan forbrenningen virkelig oppfører seg, siden jeg føler det er noe som det er mange myter om. jeg lurer på det med at forbrenningen går inn i en sparemodus ved lite inntak av mat. For det har vell ikke vært klar forsking på dette? Jeg har leste mange plasser at dette skal være en slags myte. Kroppen vår er veldig gode til å tilpasse seg etter forhold, men ikke ALT for god. Forbrenningen vil jo da gå ned når du spiser mindre, men ikke så langt ned at du vekten holder seg stabil på kun 400 kalorier om dagen. Hva tenker du/dere om dette? Det som det har blitt gjort forskning på er det at overvektige kan ende opp med anoreksia. Hvordan skal dette kunne skje hvis man går inn i en sparemodus? Jeg forstå mang mister muskler og derfor vil forbrenningen synke, men igjen vil den vel ikke bli så lav at 400 kalorier holder vekten stabil? man vil vell fortsatt gå litt og litt ned i vekt? Håper jeg får godt svar på dette som jeg har lurt på så lenge.

Svar

Hei!

Det er gjort mye forskning på dette temaet. Hvis du ønsker å sette deg mer inn i det, og lese mer av den direkte forskningen som er gjort på det, kan du søke i "google scholar", du kan for eksempel søke på "weight loss and resting energy expenditure" eller "weight loss and metabolism". 

Det er ikke en myte at forbrenningen blir lavere når man spiser lite. Det er to hovedårsaker til at forbrenningen går ned:

1) For det første får man lavere forbrenning (resting energy expenditure)/hvilemetabolisme når vekten går ned. Hvis man slanker seg så får man lavere vekt, og da mister man også muskelmasse (kalt fettfri masse i forskning), og dette fører til et lavere energiforbruk gjennom dagen.
2) Den andre årsaker er at kroppen kompenserer for at man spiser lite, med å sette ned forbrenningen (for å unngå vektnedgang). Forskning viser at dette skjer, men det varierer i hvor stor grad (avhengig av hvor mye man veier, om man trener osv.). Forskning viser også at forbrenningen hos mange er lav i lang tid etter man har gått ned i vekt. Dette skjer for å forsøke å få personen til å legge på seg igjen. Det kan ta opptil 3-5 år før kroppen "godtar" en ny kroppsvekt, og forbrenningen går tilbake til normalt.

Som sagt er det ulikt fra person til person i hvor stor grad forbrenningen går ned om man spiser mindre. Én studie jeg fant viste at den gikk ned 11 % i gjennomsnitt. Det betyr at hvis man normalt forbrenner 1500 kalorier (uten trening og aktivitet), så forbrenner man nå ca 1350 kalorier. Da er det klart at hvis man bare spiser 400 kalorier om dagen, så går man fortsatt ned i vekt. Når det er snakk om så lave mengder kalorier, så vil man uansett gå ned i vekt.

Den praktiske betydningen av "sparebluss" er at hvis man spiser så lite som f.eks 400 kalorier en stund, så går forbrenningen (litt) ned, og hvis man da går tilbake til å spise normalt, så vil man plutselig legge på seg, eller hvis man begynner å spise mer (men fortsatt prøver å slanke seg), for eksempel med kutte inntil 500 kalorier av dagsbehovet (som er det som er anbefalt, for eksempel fra 2000 til 1500 kalorier), så er det ikke sikkert det kommer noen resultater fordi forbrenningen ligger rett under 1500.

I jobben min som klinisk ernæringsfysiolog har jeg flere ganger vært borti eldre personer som er nede i 1200 kalorier om dagen uten å klare å gå ned i vekt. Dette skyldes da at de i utgangpsunktet ikke hadde så høy forbrenning (ingen trening, mye stillesitting + høy alder), slik at hvis de normalt forbrukte rundt 1500 kalorier om dagen, og nå i en lengre periode har forsøkt å gå ned i vekt, så har forbrenningen gått ned slik at 1200 kalorier ikke er tilstrekkelig for en vektnedgang. Da må man forsøke å være mer i aktivitet, slik at energiforbruket øker, man kan jo ikke spise mindre mat enn dette, da får man ikke nok næringsstoffer.

Det er et veldig stort tema dette, og masse man kunne sagt og satt seg inn i. Det er også et veldig interessant tema, og årsaken til at alt dette skjer ligger nok i genene våre fra flere tusen år tilbake, når man ikke hadde tilgang på mat hele døgnet/uken, og måtte ha evne til å spare på fett og muskler i perioder med lavt matinntak. De som klarte å spare best overlevde, og det er de som har ført sine "spare-gener" videre. Idag trenger vi egentlig ikke disse genene, fordi vi har overflod av mat i vårt vestlige samfunn.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 10.4.2020

Oppdatert: 10.4.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål