Spørsmål og svar

Må man kutte ut karbohydrater for å gå ned i vekt?

Gutt, 17

Jeg får så mange reklamer på instagram om å ikke spise brød og sånt. Det sier at man må spise lite karbohydrater for å gå ned i vekt, er dette sant? Må man kutte ut brødskiver og ris osv for å gå ned i vekt?

Svar

Hei!

Det er synd du får opp slike reklamer på instagram. Ofte kommer det reklamer etter hva man søker på, så det kan virke som du søker etter en del informasjon om kosthold og vektnedgang? Hvis du sliter med vekten din vil jeg råde deg til å kontakte helsesykepleier på skolen eller fastlegen din. På den måten kan du få riktig og pålitelig hjelp.

Karbohydrater er en stor "sekk" som består av mange mindre bestanddeler. Vi kan dele karbohydrater inn i mange undergrupper, og noen av disse undergruppene er mer sunne enn andre, noen er usunne: stivelse, fiber, sukker (som igjen kan deles i fruktose, glukose, laktose), cellulose osv. 

Stivelse er en type karbohydrat vi finner mye av i korn/mel, potet, pasta og ris. Det består egentlig bare av masse glukosemolekyler på rekke og rad. Stivelse er altså ren energi. Men, ofte kommer stivelse sammen med fiber. Hvis man velger grovt korn (havre, bygg, rug, sammalt hvete) så er det fiber knyttet til stivelsen. Da får man ekstra næringsstoffer og det blir sunt. Hvis man velger hvitt hvetemel, så får man kun stivelsen (kalorier), og lite andre næringsstoffer. Det samme gjelder ris og pasta. Velger du hvit ris/pasta, så er det kun stivelse. Velger du fullkornsvariant, så følger det med fiber, vitaminer og mineraler. Potet inneholder en kombinasjon av stivelse, fiber og vitaminer/mineraler.

Når vi snakker om karbohydrater er sunt eller ikke, så skiller vi mellom langsomme og raske karbohydrater. Langsomme betyr at det tar lang tid for kroppen å fordøye det, og det er de matvarene som har fiber. Grovt brød er altså sunt, fordi det er langsomme karbohydrater. Hvit ris er raske karbohydrater. Sukkerholdig mat er også raske karbohydrater, fordi her er det ikke noe fiber.

Man kan altså ikke si at brød (som en stor gruppe) er sunt eller usunt. Velger man grovt brød, så er det sunt. Velger man loff, så er det usunt. Det er fullt mulig å gå ned i vekt hvis man velger grovt brød. Det er fordi det gir langvarig metthetsfølelse, noe som betyr at man spiser mindre.

I knekkebrød er det enda mindre av stivelsen, og mer av fiberet. Det kan altså være lettere å gå ned i vekt om man bytter ut noe brød med knekkebrød. Men ettersom det er mindre stivelse i knekkebrød, er det også mindre energi/kalorier, og hvis man skal ha en aktiv hverdag så kan det være lurt å få noe mer energirik mat, slik som grove brødskiver, for å ikke føle seg daff og energiløs. Til kveldsmat trenger man mindre energi, og det å bytte ut brødskivene med knekkebrød da, kan være en god idé om man må passe vekta.

Les mer om karbohydrater og grovt brød.

Vær kritisk til det du leser på nett av kostholdsinformasjon. Vurder grundig hvem som er kilden bak informasjonen, det bør være noen med langvarig helsefaglig bakgrunn (klinisk ernæringsfysiolog, professor i ernæring, lege, helsedirektoratet eller liknende). Ikke stol på bloggere og selvutnevnte kostholdsesksperter. Mange tar også kortvarige kurs på nett som gir tittelen "kostholdsrådgiver" "ernæringseksepert", "ernæringsterapeut" osv., mange kan være flinke, men dessverre gir også mange feil informasjon. 

Les mer:Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 2.5.2020

Oppdatert: 2.5.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål