Spørsmål og svar

Hvorfor går man lettere ned i vekt med sunn mat?

Jente, 15

Hei. Har hørt at folk sier sånn «jeg spiste like mange kalorier som før, bare at jeg spiste sunnere og gikk ned i vekt». Men hvordan kan man spise like mange kalorier som før og gå ned i vekt..? Men hvis jeg for eksempel spiste på en vanlig dag før: cola, sjokoladekake, brødskiver og chips og det hadde blitt 1800 kalorier også hadde jeg nå spist salater, fullkorn produkter, yoghurt osv som er sunt og det også hadde blitt 1800 kalorier. Hvordan hadde jeg gått ned i vekt da av å spise like mange kalorier som før, men bare sunt?

Svar

Hei!

Hovedårsaken til at det er mulig å gå ned i vekt når man bytter til sunn mat, selv om det er like mange kalorier, er fiberinnholdet. I mye av den sunne maten er det fiber: kornprodukter (grovt brød, havregryn, knekkebrød osv.), frukt, grønnsaker, salat. Fiber inneholder kalorier, men vi tar ikke opp kaloriene fra fiber, fordi kroppen vår ikke klarer å fordøye fiber/bryte det godt nok ned. 

Det betyr at hvis du har valget mellom å spise følgende: 1 skive loff kontra 1 skive grovbrød, så vil du ta opp alle kaloriene i loffen, men du vil bare ta opp rundt 80-90 % av kaloriene fra grovbrødet. Hvis man konsekvent gjennom dagen spiser mye mat med fiber (grovbrød, salater, frukt, fullkornsris o.l.) så sparer man en del kalorier her og der, og man får totalt sett mindre enn (f.eks.) 1800 kalorier, selv om det er 1800 kalorier man regner ut at maten inneholder. Kaloriene fra fiber er regnet med når det står bak på brødet at det er 345 kalorier, men man tar altså ikke opp alle kaloriene.

Den viktigste årsaken er altså fiberet. Hvis man ikke teller kalorier, så kan man ofte oppleve at man spiser like store mengder, men maten er mer energifattig når man velger grovt, slik at man egentlig får en del mindre kalorier. Fiber gir også økt metthetsfølelse, så man spiser automatisk mindre.

Det er også mer kalorier i en skive loff enn i en skive grovbrød, fordi loff består stort sett bare av stivelse (karbohydrat) og det har 4 kalorier per gram, mens grovbrød inneholder mye fiber (som sagt) og det har 2 kalorier per gram (og man tar det ikke opp). Her får man altså dobbel effekt: fiberet tar opp plassen til stivelsen (hvitt mel), OG det gir oss kalorier som vi ikke klarer å utnytte.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 16.5.2020

Oppdatert: 16.5.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål