Spørsmål og svar

Er hjemmelaget gulrotjuice sunt?

Jente, 20

Hei, jeg har begynt å lage hjemmelaget gulrotjuice for å få bedre immunforsvar, men også fordi jeg vil ha betakaroten i kroppen nå til sommeren. Jeg presser ferske gulrøtter i en maskin og drikker det. Når nylig kom jeg over en artikkel hvor det står slik "Hjemmelaget gulrotjuice er derfor ikke egnet for langvarig forbruk. Siden karoten er fettløselig, kan den hjemmelagde gulrotjuice bare trekke ut vitamin C. Vin og gulrøtter skal ikke spises sammen. Det vil føre til at mange karotener kommer inn i kroppen sammen med alkohol, og produserer giftstoffer i leveren, noe som fører til leversykdom." Stemmer dette? Er det usunt å lage juicen selv ? Jeg presser 1 kg gullrøtter og blander det med litt nøytral olje og har det i kjøleskapet over 3 dager før jeg lager nytt.

Svar

Hei!

Når du presser gulrøtter så skviser du ut saften, og får samtidig med deg noen vitaminer og mineraler. Du vil imidlertid miste fiberet og noe vitaminer og mineraler. Det er derfor sunnere å spise gulrøttene slik de er (hele), enten ved å spise den rå, koke den eller bruke den i matlaging. Det å bruke gulrot i smoothie vil føre til at du putter hele gulroten oppi, i motsetning til når du presser juice og det blir masse rester som du må kaste.

Betakaroten er fettløselig, og da trives det ikke godt sammen med vann. Hvis du knasker i deg en gulrot så vil du få alt en gulrot inneholder av næringsstoffer. Hvis du skal klare å utnytte alle næringsstoffene, også de fettløselige, må du ha noe fett i tarmen sammen med gulroten. Spiser du gulrot til middagen så får du fett fra den, men hvis du spiser en gulrot på tom mage får du ikke utnyttet alt. Da kan det å ta en neve nøtter sammen med gulroten være et triks. Når du presser gulrot så skvises vannet/saften ut, og ettersom de fettløselige vitaminene ikke trives godt i vann kan du gå glipp av noe. Der er derfor lurt av deg å tilsette til olje, bruk gjerne olivenolje for størst helsegevinst.

At vin og gulrøtter ikke skal spises sammen er ukjent for meg, og ikke noe jeg tenker du skal være bekymret for. Det er kanskje ikke så ofte du spiser mye gulrot sammen med vin?

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 15.3.2021

Oppdatert: 15.3.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål