Spørsmål og svar

Spiser jeg for mye mat?

Jente, 14

Hei eg er en jente som er glad i mat og å trene. Eg er 165-166 cm høg og veier 60-65 kg. Eg spiser fire brødskiver til hvert måltid pluss påleg og frukt og mangen ting. Men høres dette litt mye ut? Eg har tatt en sånn vekt kalkulator på nhi der det stod at eg var overvektig men det stemmer vel ikke. Eg vil heller ikke slanke eller gå ned i vekt men er dette mye mat?

Svar

Hei

Fint at du skriver til oss i ung.no for dette! Ut ifra dine opplysninger om alder, kjønn, høyde og vekt har du en sunn vekt og bør ikke tenke på at du bør gå nor mer ned i vekt. Flott at du er glad i både mat og å trene - fortsett med det! 

Kroppen har et eget innebygd signalsystem som styre når vi er sultne og når vi er mette. Dersom man lytter til dette systemet vil de aller fleste oppnå en sunn og stabil vekt. Hvor mye mat hver og en av oss trenger er individuelt, men for meg høres det ut som at du spiser passelig mengde. I den alderen du er i nå skjer det store endringer i kroppen og utviklingen din, og for at dette skal skje optimalt er kroppen din helt avhengig av å få tilført nok mat. Når man trener trenger man også mer mat.

Samtidig som at det er viktig å lytte til kroppens signalsystem for sult- og metthetsfølelse er det også viktig at man fokuserer på at maten man spiser er sunn, variert og næringsrik.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger også ved en artikkel der du kan lese mer om vekt og hva det er vanlig å veie, samt et par artikler med flere tips for et sunt kosthold og en sunn hverdag.

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 25.4.2021

Oppdatert: 25.4.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål