Hvorfor fortsetter jeg å gå opp i vekt selv om jeg spiser lite?
Jente, 14
Hei, jeg er en 14 år gammel jente som sliter litt med vekta. Ja, jeg er langt i fra overvektig, men jeg har jo slitt med spise forstyrrelser for. Det varte i ca. 10 måneder. Jeg er 165 cm og veier 51. Jeg veide 48 når jeg slet mer med mat. Jeg trener ganske mye. Alt fra 5-6 ganger i uka. Da pleier jeg å løpe eller å gå på fotballtrening. Men uansett, jeg sliter med at jeg fortsetter å gå opp i vekt. Jeg spiser ikke mer en CA. 1400 kalorier (teller ikke kalorier lenger) det er i utgangspunktet litt for lite for meg. Så hvorfor fortsetter jeg å gå opp i vekt når aktivitets nivået er så høyt?
Svar
Hei
Trist å høre at du sliter med mat og vekt. Ut ifra dine opplysninger om alder, kjønn, høyde og vekt er du normalvektig og bør ikke gå noe mer ned i vekt.
Spesielt i din alder er det veldig viktig at kroppen din får tilført nok energi og næringsstoffer i form av mat. Gjør den ikke det, kan det gå utover utviklingen din og i verste fall føre til sykdom.
Grunnen til at du opplever å gå opp i vekt selv om du spiser lite mat kan være at kroppen din har vendt seg til at den får tilført for lite mat og dermed har skrudd ned forbrenningen din. Dette gjør den for å spare muskler og andre viktige organer i kroppen din fra å brytes ned. For å bryte dette bør du gradvis begynne å spise mer mat igjen samtidig som du holder deg fysisk aktiv. Da vil forbrenningen din etter hvert øke og bli normal igjen. Jeg legger ved en artikkel der du kan lese mer om dette.
Fint at du har sluttet med å telle kalorier. Det er både tidkrevende og vanskelig og gjøres som oftest feil. Du bør i stedet lytte til kroppens signaler og spise når du er sulten og stoppe når du er mett. Våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold er følgende:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
I tillegg vil jeg råde deg til å snakke med noen om det som du sliter med, for eksempel helsesykepleier på skolen eller fastlegen din. De har begge møtt mange i din situasjon og vil ha flere råd som kan hjelpe deg videre.
Vennlig hilsen,
ernæringsfysiologen
Besvart: 3.5.2021
Oppdatert: 3.5.2021
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

