Hvor mange kalorier bør jeg spise for å gå ned i vekt?
Jente, 15
Hei, jeg veier rundt 59-62 kilo og er ca 167 høy. Hvor mange kalorier om dagen burde jeg spise for å gå ned til rundt 55 kilo?
Svar
Hei
Ut ifra dine opplysninger om alder, kjønn, høyde og vekt er du helt normalvektig og jeg vil i utgangspunktet ikke anbefale deg å gå noe mer ned i vekt.
Spesielt i den alderen som du er i nå skjer det store endringer i kroppen din. Både skjelettet, musklene og hjernen din utvikler seg mye og for at dette skal skje optimalt er kroppen din helt avhengig av at den får tilført nok energi og næringsstoffer. Gjør den ikke det, kan det i verste fall gå utover utviklingen din og føre til sykdom.
Hvor mange kalorier man trenger avhenger av flere faktorer, slik som kjønn, alder, høyde, vekt, fysisk aktivitet og gener (hvor høy forbrenning man har). Jeg kan derfor ikke gi deg noe eksakt svar på hvor mange kalorier akkurat du trenger for å holde vekten stabil eller for å gå ned i vekt. Jeg vil heller ikke anbefale deg å telle kalorier da dette både er tidkrevende og vanskelig. De fleste som teller, teller faktisk også feil. 
I stedet vil jeg anbefale deg å fokusere på å spise sunn og næringsrik mat og å være fysisk aktiv daglig. Gjør du det, vil du mest sannsynlig nå målet ditt helt uten å telle kalorier. 
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg legger også ved noen artikler med flere tips for et sunt kosthold og en sunn livsstil som du kan titte på.
Dersom du synes dette med kropp, vekt og mat er vanskelig, eller har flere spørsmål, vil jeg råde deg til å ta en tur innom helsesykepleier på skolen din. Hun har møtt mange i denne situasjonen og har flere god råd.
Vennlig hilsen,
ernæringsfysiologen
Besvart: 9.5.2021
Oppdatert: 9.5.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål



