Spørsmål og svar

Når bør jeg spise kveldsmat?

Jente, 18

Når burde man spise kveldsmat? Ser noen plasser man må vente 2-3 timer før man kan legge seg… hvor mange timer etter middag bør det være? Er det domt å spise havregrøt? Er det et for tungt måltid? Og jeg kan ofte føle meg dårlig for å spise kveldsmat for det er så mange som ikke gjør det… og er det for mye å spise havregrøt både til kvelds og frokost?

Svar

Hei! Når man spiser kveldsmat avhenger litt av hva slags måltidsrytme man har, og når man spiste det forrige måltidet. Generelt anbefaler vi en jevn måltidsrytme med fire måltider for dag, samt 1-2 mellommåltider avhengig av hvor aktiv man er og hvor mye energi man har behov for. Vi anbefaler å spise hver 3.-4.time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen. Det går helt fint å legge seg rett etter at man har spist kveldsmat.

Havregrøt inneholder mye fiber og metter godt, og er et fint måltid. Det går også fint å spise havregrøt flere ganger om dagen. Å få i seg nok fiber er viktig for en sunn og frisk tarm, hvor vi anbefaler å spise 25-35 g fiber daglig. Dersom du er usikker på hva som er et sunt og variert kosthold kan du lese mer om dette i artikkelen som jeg har lagt ved.

Ellers er dette våre generelle råd for et sunt og variert kosthold:

  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Det er leit å høre at du føler på dårlig samvittighet for å spise kveldsmat, og dette er ikke noe du burde ha. Hvor mye energi hver av oss trenger er individuelt, og kommer an på faktorer som hvor høy forbrenning vi har, hvor aktive vi er, kjønn, alder, høyde, vekt, hormoner, gener og mer. Dersom du synes dette med mat er vanskelig og kjenner på dårlig samvittighet vil jeg råde deg til å snakke med helsesykepleier på skolen din eller helsestasjon for ungdom. Ofte hjelper det å få luftet slike tanker, og jeg er sikker på at de har mange gode råd og kan hjelpe deg med disse følelsene.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin helg!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 10.2.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål