Hvor mye mat må man spise for å få nok vitamin D?
Jente, 20
Hei. Er det sånn at alle som bor i Norge bør ta D-vitamintilskudd i vintermånedene hvis man spiser relativt normalt? Eller er det kun de som blir anbefalt det av legen?
Svar
Hei!
Selv om man spiser sunt og næringsrikt så kan man få mangel på vitamin D på vinteren. Det er dessverre ikke så mange matvarer som inneholder vitamin D, og disse matvarene spiser vi kanskje ikke så ofte eller mye av hver dag heller.
De aller fleste i Norge får mangel på vitamin D på vinteren fordi det er for lite sol. Kroppen danner vitamin D fra sollys, og lagrer dette utover høsten. Man får også i seg vitamin D fra fet fisk, meieriprodukt, ekstra lett melk med D-vitamin osv. Når vinteren kommer, er lagrene ofte tomme. Da er det lurt med tilskudd, dersom man ikke får mye sol eller spiser mye med D-vitamin.
Vi trenger minst 10 ug daglig vitamin D. Dersom du har fått påvist mangel med blodprøve tatt hos legen, kan du ha behov for mer, men dette bør startes i samråd med lege.
For å få 10 ug vitamin D må man spise en av disse:
- 80-120 gram fet fisk (f.eks laks eller ørret)
- 7 egg
- 1,2-2,5 L melk tilsatt vitamin D
- 100 g smør tilsatt vitamin D
Som du gjerne legger merke til. må man opp i ganske store mengder av e ulike matvarene for å komme i mål med vitamin D, og dette vil være vanskelig for mange. Blant annet av den grunn anbefales veldig mange å ta vitamin D på vinteren.
Oppsummert så kan man godt ta et vanlig vitamin D tilskudd etter anbefalt dosering nå på vinteren. Dersom du er usikker på om du skal gjøre dette, så ta kontakt med legen din.
Håper dette svaret var til noe hjelp for deg - ønsker deg alt vel!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no
Besvart: 10.1.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål