Spørsmål og svar

Hva kan jeg spise som både er sunt, enkelt og billig?

Jente, 17

Heihei, er 17 år gammel og bor på hybel. Jeg har egentlig alltid hatt høy forbrenning, men de siste åra så har den gått ned. Er ikke sånn spesielt aktiv lenger heller. Har en BMI på 25.3 ish. Er ca 170cm og rundt 73kg. Jeg vet dette ikke er direkte overvektig og jeg ville ikke ha beskrevet meg selv som feit, men jeg er ikke fornøyd med slik jeg ser ut. Matlaging er ikke min beste egenskap, og dermed lurer jeg på om dere har noen tips til sunne ‘calorie deficit’ frokoster, lunsjer og middager? Etter som at jeg jobber i tillegg, vil jeg gjerne at det er lett å lage, heller ikke så dyrt. Takk på forhånd.

Svar

Hei!

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Når det gjelder et sunt og variert kosthold, så har vi følgende generelle råd som jeg vil anbefale deg å følge:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Eksempler på matvarer som både er sunne, billige og enkle å tilberede er blant annet havregryn/havregrøt, fullkornspasta, fullkornswraps med bønner/kikerter og grønnsaker, omelett, rotgrønnsaker stekt i ovnen og grønnsakssupper. Du kan søke deg frem på nettet for konkrete oppskrifter.

Ellers er det også lurt å følge med på diverse mattilbud i de ulike butikkene (det finnes til og med en app for dette) og handle hvis du kommer over gode tilbud. Det meste av fisk, kjøtt osv. kan fryses og tas opp når det passer seg.

Du kan også ta en titt på vedlagte artikler hvor du blant annet kan lese mer om kalorier og hva som skjer med kroppen din hvis du spiser for lite, samt finne flere tips til et sunt kosthold og en sunn livsstil.

Ønsker deg alt godt og håper dette var til nytte!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 24.10.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål