Spørsmål og svar

Hvor mye gluten skal til før en med Cøliaki får tarmskade?

Jente, 17

Hei, jeg fikk vite at jeg hadde cøliaki når jeg var 4. siden det har jeg så si holdt meg til kun glutenfri kost. Selfølgelig hatt mine uhell. Når en med cøliaki spiser gluten, så brytes tarmtottene ned. Men hvor mye gluten og hvor lang tid tar det før tarmtottene er helt nedslitt?

Svar

Hei!

Det er nok litt individuelt hvor mye gluten som skal til før tarmtottene er helt nedbrutt. Men det som er viktig å vite er at kun ett uhell med gluten kan hos mange med cøliaki føre til en reaksjon i tarmen, hvor det oppstår en liten skade på tarmtottene. Så lite som en hundredel av en brødskive, altså en liten smule, vil kunne føre til skade i tarmen. Heldigvis retter dette seg opp ganske fort når man slutter med glutenholdig mat igjen. Det er allikevel uheldig for kroppen at denne reaksjonen skjer.

Noen opplever jo at de ikke får noen symptomer når de spiser litt gluten en sjelden gang. Men selv om man ikke kjenner noen plager, så kan det allikevel ha skjedd en liten skade i tarmen.

For at tarmtottene skal brytes helt ned må det en lengre periode til med glutenholdig mat. Noen har jo faktisk ingen tarmtotter når de får påvist diagnosen, fordi de har gått med sykdommen lenge uten å spise riktig. Heldigvis vokser tarmtottene ut igjen, men det er ikke bra å ha den nedbrytningsprosessen gående i tarmen. Det fører også ofte til mangel på næringsstoffer fordi man ikke klarer å ta opp næringen når man mangler tarmtotter.

Tarmtottene brytes altså ikke helt ned av ett uhell med gluten, men det skaper en slags betennelsessituasjon i tarmen som ikke er bra. Det er jo enkelte andre sykdommer som forekommer hyppigere hos personer med cøliaki, og hvor "flink" man er til å unngå gluten helt kan nok ha sammenheng med om man er utsatt for å få disse andre sykdommene eller ikke. Så det er lurt å passe på veldig nøye. Jeg er sikker på at du kan masse om gluten i mat etter å ha hatt sykdommen så lenge.

Nå forskes det jo også mye på å utvikle piller som kan gjøre det trygt å spise litt gluten en sjelden gang, så i løpet av noen år vil det nok komme noe slikt på markedet. Les mer om det i denne artikkelen fra Cøliakiforeningen.

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 10.6.2022

Vi har valgt ut dette for deg

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål