Spørsmål og svar

Hva skjer hvis jeg med cøliaki spiser gluten?

Jente, 16

Hei! Hva skjer hvis jeg, en med cøliaki spiser gluten hver dag?

Svar

Hei!

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

I tynntarmen har vi noe som heter tarmtotter. Dette er som små fingerutvekster i tarmen, som sørger for at vi får tatt opp næringsstoffer. Når en med cøliaki spiser mat med gluten fører det til en betennelsestilstand i tamen som gjør til at disse tarmtottene ødelegges - se for deg en hånd uten fingre! Det gjør at man ikke får tatt opp næring godt nok. Når man ikke får tatt opp næringsstoffer får man heller ikke i seg energi (kalorier) fra disse. Da kan man gå ned i vekt, få mangelsykdommer og få diaré og luft i magen fordi næringsstoffene havner i tykktarmen i stedet.

På sikt kan dette føre til utvikling av alvorlig sykdom. Det er derfor veldig viktig at personer med cøliaki holder seg helt unna matvarer med gluten. Det er likevel helt naturlig at det av og til skjer små uhell når man har cøliaki, sånn er det bare. Men for å ha en så frisk tarm som mulig, er det veldig viktig at disse uhellene skjer så sjeldent som mulig.

Hvis du synes det er vanskelig å spise glutenfritt eller har flere spørsmål rundt dette, vil jeg råde deg til å kontakte fastlegen din for en prat og hjelp og oppfølging med kostholdet ditt.

Ønsker deg alt godt og håper dette var oppklarende!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 30.10.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål