Hva skjer hvis jeg med cøliaki spiser gluten?
Gutt, 15
Hei, jeg har cøliaki og har hatt et uhell med hva jeg har spist. Jeg har spist et dykke glutenfri kake og en en firkløver is. Men jeg spiste også to kanelboller fra Coop og noen pågens vanilas hva skjer nå.
Svar
Hei!
Takk for at du skriver til oss i ung.no.
I tynntarmen har vi noe som heter tarmtotter. Dette er som små fingerutvekster i tarmen, som sørger for at vi får tatt opp næringsstoffer. Når en med cøliaki spiser mat med gluten (som en hvetebolle) fører det til e betennelsestilstand i tamen som gjør til at disse tarmtottene ødelegges - se for deg en hånd uten fingre! Det gjør at man ikke får tatt opp næring godt nok. Når man ikke får tatt opp næringsstoffer får man heller ikke i seg energi (kalorier) fra disse. Da kan man gå ned i vekt, få mangelsykdommer og få diaré og luft i magen fordi næringsstoffene havner i tykktarmen i stedet.
På sikt kan dette føre til utvikling av alvorlig sykdom. Det er derfor veldig viktig at personer med cøliaki holder seg helt unna matvarer med gluten.
Det er likevel helt naturlig at det av og til skjer små uhell, slik som du beskriver, når man har Cøliaki, sånn er det bare. Du vil nok kunne oppleve litt mageplager som oppblåsthet, gass og kanskje magesmerter i noen dager, men dette går vanligvis over av seg selv.
For å ha en så frisk tarm som mulig, er det likevel veldig viktig at disse uhellene skjer så sjeldent som mulig.
Håper dette var oppklarende!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 18.6.2022
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
