Hva skjer hvis en med cøliaki spiser gluten?
Gutt, 14
Hei. Hvis en med cøliaki får i seg gluten. Hva skjer med dens evne til og ta opp det den spiser. Tar kroppen foreksempel opp kaloriene.
Svar
Hei!
Takk for at du skriver til oss i ung.no.
I tynntarmen har vi noe som heter tarmtotter. Dette er som små fingerutvekster i tarmen, som sørger for at vi får tatt opp næringsstoffer. Når en med cøliaki spiser gluten fører det til at disse tarmtottene ødelegges (se for deg en hånd uten fingre!). Det gjør at man ikke får tatt opp næring godt nok. Når man ikke får tatt opp næringsstoffer får man heller ikke i seg energi (kalorier) fra disse. Da kan man gå ned i vekt, få mangelsykdommer og få diaré og luft i magen fordi næringsstoffene havner i tykktarmen i stedet.
På sikt kan dette føre til utvikling av alvorlig sykdom. Det er derfor veldig viktig at personer med cøliaki holder seg helt unna matvarer med gluten.
Håper dette var oppklarende!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 26.5.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

