Spørsmål og svar

Hva innebærer egentlig kryssallergi?

Jente, 15

Jeg er allergisk mot bjørkepollen og er derfor allergisk mot det meste av frukt grønnsaker bær og nøtter. Har hørt at det er med kryssallergi å gjøre, men jeg bare skjønner ikke hvorfor. Det klør bare insane når jeg spiser det. Sånn steinfrukter ogsånt.

Svar

Hei!

Jeg kan godt forstå at du lurer på dette!

Det du opplever kalles kryssallergi, og det er veldig vanlig hos folk med bjørkepollenallergi.

Pollenallergi skyldes at immunsystemet ditt feiltolker pollenproteiner som farlige, noe som utløser en allergisk reaksjon. Problemet er at noen matvarer har proteiner som ligner på bjørkepollen, og da reagerer kroppen din på dem også, selv om de egentlig er ufarlige.

Når du spiser frukt, grønnsaker, bær eller nøtter med disse proteinene, kan kroppen din tro at det er pollen du har fått i deg. Dette kan blant annet fører til at munnen, halsen, leppene og noen ganger ørene klør og føles irriterte. Noen kan også få lette hevelser eller andre plager.

Når det er sagt, så er de allergifremkallende proteinene i frukt og grønnsaker svake, og de vil derfor lett ødelegges av varme. Dette er grunnen til at mange med bjørkepollenallergi kan spise kokte gulrøtter, syltetøy eller eplekake uten problemer.

Kryssallergi gir som oftest milde symptomer (kløe, hevelse i munn/svelg), selv om de i sjeldnere tilfeller også gi kraftigere reaksjoner, særlig med nøtter. Derfor kan det være lurt å holde deg unna matvarer som du vet at du reagerer på, særlig når det er sesong for bjørkepollen.

Ønsker deg alt godt og håper dette var oppklarende!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Besvart: 10.3.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål