Hva er et sunt kosthold og hvordan kan jeg opprettholde en stabil vekt?
Jente, 20
Hei eg er en jente på 20 år og driver på med MMA (blandet kampsport) eg vurdere å ville begynne å konkurre, eg trenge råd og veiledning innen kva det innebære å skulle konkurrere. I konkurranser så er der ulike vektklasser, eg vil gjerne delta på 57-59 kg vektklasse, men eg treng en del veiledning med kostholdet. Kordan kan eg opprettholde den vekta på en sunn måte? Og kva bør en forholde seg til i et kosthold og kva skal en helst unngå i et kosthold.
Svar
Hei!
Takk for at du skriver til oss i ung.no.
Om man går opp eller ned i vekt handler i utgangspunktet om hvor mye man spiser sammenliknet med hvor mye man forbrenner. Spiser man flere kalorier enn man forbrenner vil vekten gå opp, mens vekten vil gå ned dersom man spiser færre kalorier enn man forbrenner.
Heldigvis trenger vi ikke tenke på dette i hverdagen da kroppen vår ordner dette selv. Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når man trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.
I denne artikkelen kan du lese mer om kalorier og hvor mye mat man trenger og her kan du lese om hva som skjer med kroppen hvis du spiser for lite.
Ellers er dette våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Vi har også skrevet en artikkel om hva du bør spise i forbindelse med trening, som du kan lese her.
Håper dette ga deg litt hjelp på veien. Jeg legger også ved noen flere nyttige artikler som du kan titte på.
Ønsker deg alt godt og lykke til videre!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 9.4.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål



