Spørsmål og svar

Hva slags matvarer forbrenner fett?

Jente, 19

Hva slags matvarer forbrenner fett?

Svar

Hei!

Det er ingen matvarer som direkte forbrenner fett. Matvarer brytes ned i tarmen vår til næringsstoffer (fett, proteiner, karbohydrater, fiber, vitaminer og mineraler). Dette tas opp i kroppen/blodet og brukes som energi eller lagres som fett og muskler. Det er ikke matvarer som forbrenner fett, men kroppen vår. Enkelte prosesser i kroppen forbrenner fett gjennom hele døgnet, men aller mest når det er gått noen timer siden du spiste, og om natten. Under og etter en treningsøkt øker også fettforbrenningen.

Du kan lese mer om kalorier og hvordan dette fungerer i denne artikkelen.

Kroppen forbrenner fett når den bryter ned maten. Det er fordi alle prosesser som skjer i kroppen vår bruker energi (og fett er energi). Noen matvarer krever mer energi for å brytes ned, dette er blant annet de fiberrike matvarene. Grovt brød, frukt, grønnsaker, bønner, erter, linser er eksempler på matvarer med mye fiber, og som kroppen bruker litt ekstra energi/kalorier/fett på å forbrenne. Av næringsstoffene fett, protein og karbohydrat er det proteiner som krever mest av kroppen å bryte ned til aminosyrer (byggesteinene). Det brukes derfor litt mer kalorier/energi/fett fra kroppen når du har spist et proteinrikt måltid. Litt protein til alle måltider er bra, men for mye protein (proteinpulver for eksempel) vil kunne omdannes til fett og lagres, så det er ikke noe poeng i å overdrive inntaket. Proteinrike matvarer er fisk, kylling, kjøtt, melkeprodukter (skyr, cottage cheese, kesam), grovt brød, egg.

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 26.1.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål