Spørsmål og svar

Er det vanlig at jeg ikke liker frukt?

Jente, 13

Hei! Er det vanlig å ikke like frukt? Siden jeg liker ikke det. Takk på forhånd😊

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Dette er et godt spørsmål, og dessverre ikke noe vi har tall på og kan svare deg helt sikkert på. Hva vi liker er svært individuelt, men de fleste liker en eller annen form for frukt eller bær.

Noen er mer kresne enn andre uten at man vet helt hva det kommer av. Kanskje har du spist lite frukt siden du var barn og dermed ikke vendt deg til smakene? Eller kan du ha blitt dårlig etter å ha spist noen typer frukt? Da kan det av og til være sånn at man blir uvel bare av å se eller kjenne lukten av matvaren i lang tid etterpå.

For å begynne å like en matvare må du begynne å spise matvaren. Frukt kan tilberedes på en rekke ulike måter. Både rå i salater, kokt, stekt i panne eller ovn, alene eller i blanding med andre matvarer. Kanskje kan du prøve deg litt frem og se om du gradvis klarer å venne deg til å spise mer av det?

Å spise grønnsaker og frukt er viktig for at du skal få i deg alle de næringsstoffene som kroppen din trenger for å vokse og utvikle seg slik som den skal. I disse artiklene kan du lese mer om de ulike næringsstoffene og finne tips til et sunt og variert kosthold.

Om du har god eller dårlig helse gjennom livet avhenger av en rekke faktorer hvor kostholdet spiller en viktig del, men også hvor fysisk aktiv du er, om du røyker og drikker mye alkohol, hvor mye du stresser og hvordan du har det generelt spiller en rolle.

Du kan ha god helse selv om du ikke spiser så mye frukt eller grønnsaker, men et sunt og variert kosthold er med på å lage grunnlaget for en sunn kropp. Jeg vil derfor anbefale deg å forsøke å spise den frukten og de grønnsakene som du eventuelt liker så ofte som mulig.

Ellers gjelder de vanlige og generelle anbefalingene for et sunt og variert kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 17.7.2025

Vi har valgt ut dette for deg

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål