Er egg farlig for kolesterolet?
Gutt, 18
Hei er det og spise masse egg dårlig for kolesterolnivået eller bare en myte. Har sett det er ny forskning som motbeviser det at mye egg er veldig farlig men heller andre ting som sokker mettet fett osv som egentlig er dårlig, gjerne ting man spiser med egg og. Men vanskelig og vite hva man skal tro på.
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Når det kommer til kostholdet er det slik at det er først og fremst mettet fett som øker kolesterolet i blodet mest. Hvor mye mettet fett du spiser vil påvirke ditt kolesterol. En annen viktig faktor som påvirker kolesterolet vårt er genene våre, hvor noen har gener som gjør at de tar opp mettet fett i kostholdet enklere enn andre.
Egg, og da spesielt eggeplomme, inneholder en del mettet fett. Hos ellers friske med normale kolesterolverdier anbefales det å spise 1-2 egg om dagen, men noen kan spise mer uten at kolesterolverdiene påvirkes. Dette er svært individuelt, og ikke mulig å svare på uten en blodprøve som viser verdiene i blodet ditt.
Mange som har høyt kolesterol vil kunne redusere kolesterolnivået betydelig ved hjelp av en kostomlegging. I hovedsak går dette ut på å spise mindre mettet fett og transfett, og i stedet få i deg fett som er én- eller flerumettet.
Mettet fett er det du finner i kjøtt og meieriprodukter, samt fra kokos- og palmeolje. Det er ikke alltid så lett å vite hva slags mat som bidrar med mye mettet fett, fordi det ofte ligger skjult i matvarer som kaker, kjeks, snacks og annen ferdigmat som pizza, pølser og lignende. Den enkleste måten å unngå mettet fett på er å velge rene produkter av kjøtt fremfor farse- og kjøttdeigsprodukter, og magre fremfor fete meieriprodukter. I tillegg bør du være litt bevisst på hva slags mat som kan inneholde mye palmeolje.
Grunnen til at man måler kolesterol er fordi dette er et fettstoff som kan, hos de som har mye av det (høyt kolesterol), legge seg på innsiden av blodårene og være med på å gjøre disse tette. Det kan få konsekvenser for helsen, spesielt senere i livet.
Hos de aller fleste friske mennesker som spiser sunt og variert så trenger man ikke tenke så mye på kolesterol. Har man imidlertid en arvelig disposisjon for høyt kolesterol, altså at noen i nær familie har høyt kolesterol, bør man følges opp for dette hos legen.
Du kan lese mer om høyt kolesterol på denne siden til Norsk helseinformatikk.
Hvis du lurer på om du har for høyt kolesterol så kan du ta en tur til fastlegen og ta en blodprøve. Da vil du raskt få svar på om du trenger å gjøre endringer. Jeg kan likevel gi noen generelle råd, da disse også gjelder på generell basis.
Slik kan du få i deg mindre mettet fett:
- Margarin fremfor smør
- Kesam fremfor rømme
- Cottage cheese fremfor smøreost
- Gulost med 17 % fett fremfor 37 % fett
- Skinke- og kalkunpålegg fremfor servelat og salami
- Mager leverpostei fremfor andre typer leverpostei
- Skummet melk eller ekstra lett melk fremfor helmelk
- Lettyoghurt fremfor andre typer yoghurt
- Karbonadedeig fremfor kjøttdeig
- Rent kjøtt fremfor farseprodukter (pølser, kjøttkaker, kjøttdeig)
- Nøtter fremfor potetgull
- Oliven og avokado fremfor fetaost i salaten
Jeg håper dette kunne være et greit svar på det du lurte på, og jeg ønsker deg en god påske videre!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 31.3.2024
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål