Spørsmål og svar

Er det farlig å bruke 16:8-dietten for å gå ned i vekt? Spiser jeg lite?

Gutt, 16

hei, jeg er en 16 år gammel gutt som veier rundt 90kg, og har gått ned 2,2kg relativt fort. jeg har funnet ut at 16:8 dietten funker ganske bra! jeg har gått ned i vekt ganske mye på kort tid. men samtidig ser jeg dere skriver i andre artikler at det er farlig og spise lite mat? hva menes med lite mat og når begynner kroppen og ta fra egne organ? jeg regner ikke med at 16-17 timer uten mat og 7-8 timer med mat burde være noe skadelig? og jeg spiser sunt i de timene og jeg tar tran tabletter for omega-3, og jeg spiser meg mett (men ikke overmett) i spiserommet. hva tenker dere om dette? jeg ønsker å miste fettprosent før jeg begynner å trener mye! jeg har og lest at om jeg får i meg proteiner så er ikke muskel tapet så mye, og om jeg trener litt utenom så er det ganske lite muskeltap. jeg har også prøvd andre metoder for vektnedgang, men aldri funnet en så effektiv og enkel måte som 16:8 dietten/fastingen takk for svar på forhånd!

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt!

Det er litt vanskelig å svare på hva som er for lite mat, da dette varierer fra person til person. Et fastevindu på 16-17 timer trenger ikke å være farlig eller for lite dersom du får i deg nok i spisevinduet du har.

Jeg antar at det er artikkelen vår hva skjer med kroppen når du spiser for lite du viser til. Her omtales det litt om konsekvensene av å spise for lite som f.eks nedsatt forbrenning, tæring på organer og muskler, samt mangel på næringsstoffer. Hvis du er usikker på om du får i deg for lite mat så vil jeg råde deg til å ta en prat med fastlegen din foren gjennomgang av kosthold, og eventuelt blodprøver. Da får du er konkret og veiledning videre.

Det er bra at du blir mett til de måltidene du har i spisevinduet ditt. Dette er viktig også for å kunne opprettholde dette kostholdet over tid. Det er også viktig med nok protein for å begrense muskeltapet. Nok protein får man ved å spise helt vanlig mat med protein som f.eks kylling, fisk, kjøtt, meieriprodukt, egg og belgvekster. Proteinpulver er ikke nødvendig.

Kroppen vår er heldigvis ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når man trener er det også viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.

Det er ikke nødvendigvis så bra å fokusere for mye på kalorier og hvor mye mat man trenger. Hvis man begynner å telle kalorier og fokusere for mye på å ikke gå opp i vekt, så kan man bli veldig opphengt i dette.

Som du selv sier så kan 16:8-dietten (eller periodisk fasting) være enkelt å forholde seg til. Noen fortrekker å ha konkrete regler å forholde seg til slik som "jeg kan ikke spise etter kl XX" heller en at man har et mer vagt mål som å spise generelt mindre mat.

Ellers er prinsippet for å gå ned i vekt ganske enkelt: du må forbruke mer energi enn du inntar, det vil si at du må forbrenne flere kalorier enn du spiser. For de fleste innebærer dette et kosthold med fokus på sunne og næringsrike matvarer, samt økt fysisk aktivitet i hverdagen.

Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold som også kan tilpasses 16:8-dietten:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

I disse artiklene finner du flere tips til et sunt kosthold og hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet.

Selv om kostholdet og økt hverdagsaktivitet er viktigst for å gå ned i vekt, er trening også en bidragsyter, og spesielt intervall- og styrketrening kan gjøre det lettere å gå ned i vekt og holde vekten.

Her kan du lese mer om viktigheten av fysisk aktivitet i hverdagen, hva som skjer i kroppen din når du trener og hvordan du kan få motivasjon til å trene.

Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog

Besvart: 19.7.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål