Er det å spise 800-1200 kcal om dagen effektiv slanking eller veldig usunt?
Jente, 18
Hei, har bestemt meg for å starte å trene i det siste men legger merket til at jeg sliter med å spise kaloriene jeg trenger. Altså spiser ofte noen hundre under, men jeg føler ikke at jeg spiser for lite mat, men kanskje for lite kalorier. Er det like farlig for helsen min? Har lest om at å spise 800-1200 kalorier er perfekt for slanking men samtidig fra andre kilder om at det er utrolig usunt og eventuelt hindrer å miste vekt. Jeg er usikker på alt angående og ønsker å lære mer. Takk!
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt!
Så fint å høre at du er nysgjerrig på å lære mer, og at du er kritiske til de ulike informasjonskildene som uttaler seg om kosthold.
I ungdomsårene skjer det store forandringer i kroppen, og for at den skal få utvikle seg optimalt er det viktig at den får i seg de næringsstoffene som den trenger gjennom maten som du spiser. Gjør den ikke det kan det føre til mangelsykdommer, noe som i verste fall kan føre til skader på kroppen din.
Her kan du lese mer om hva som skjer i kroppen din dersom du spiser for lite.
Det er svært vanskelig å få dekket behovet for de ulike næringsstoffene med et kaloriinntak på under 1200 kalorier, og vi vil sterkt fraråde alle som vil spise lite til å gjøre det.
Det er veldig vanlig at spesielt i media så reklares det for at å spise ekstremt små mengder mat gjør at man gå ned i vekt. Det som er litt "dumt" er at de fleste vil gå ned i vekt av å spise lite eller ingenting, MEN det er ikke en sunn måte å gjøre det på.
Man vil ikke bare miste fett, men også store mengder muskler, som både gjør at man blir svakere og det er vanskelig å bygge musklene opp igjen.
Så lav-kalori-dietter (800-1200 kcal / dag) kan brukes for eksempel på personer som forbereder seg til fedmekirurgi, rett og slett for å gjøre operasjonen enklere å gjennomføre for kirurgen. Dette blir en litt annen type helsesituasjon, som ikke er relevant for de aller fleste. Det er heller ingen andre fornuftige steder å benytte slike dietter i.
Det å bare spise 800-1200 kalorier om dagen er alt for lavt og kan være veldig skadelig, spesielt på lengre sikt. Selv om det kan virke som en rask løsning for vekttap, kan det føre til alvorlige næringsstoffmangler, tretthet, svimmelhet, og det kan skade forbrenningen din.
Vi anbefaler ingen å telle kalorier. Det er lett å telle feil, og dersom vi blir for opptatte av å ikke gå opp i vekt er det lett å bli opphengt i dette, noe som i verste fall kan utvikle seg til en spiseforstyrrelse. Jeg legger ved en artikkel der du kan lese mer om tidlige tegn på spiseforstyrrelser.
Hvis man som barn eller ungdom har behov for å gå ned i vekt skal dette alltid følges opp av helsepersonell, nettopp for å forebygge noen mangler eller skader på kroppen.
Jeg vil derfor råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. De kan alle hjelpe deg med å vurdere vekten din og komme med råd dersom det er behov for det.
For å få til en sunn og varig vektnedgang er det helt avgjørende at du finner et kosthold og en livsstil som du trives med og kan opprettholde over tid.
Prinsippet for å gå ned i vekt ganske enkelt: du må forbruke mer energi enn du inntar over tid. Det vil si at du må forbrenne flere kalorier enn du spiser. Det er fortsatt viktig å ikke spise for lite. For de fleste innebærer dette et kosthold med fokus på sunne og næringsrike matvarer, samt økt fysisk aktivitet i hverdagen.
Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
I disse artiklene finner du flere tips til et sunt kosthold og hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet.
Hvis du har flere spørsmål rundt vekt, kropp eller mat vil jeg råde deg til å ta opp dette med fastlegen din eller helsesykepleier.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 30.3.2025
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål