Spørsmål og svar

Er det stor sjanse for å få spiserørskreft?

Gutt, 16

Er det stor sjanse for å få spiserørskreft? Har snust i ca 2 år og (i nyere tid) røyket siggaretter fra tid til annen. Var på hyttetur og røyket 2 pakker sigg, og føles nå som jeg har betydelig dårligere lungekapasitet.

Svar

Hei du, takk for at du sender inn spørsmål til ung.no!

Godt spørsmål! Det er mange faktorer som påvirker om man er mer utsatt for å få kreft eller andre sykdommer. Det stemmer at snus og røyk kan øke risikoen for kreft i lunger og spiserør. I tillegg er det flere andre uheldige effekter på helsen vår ved å bruke snus og røyk. Det er vurdert at dersom noen skal gjøre en enkelt handling for bedre helse, er det å slutte å røyke. Jo kortere periode du røyker, jo mindre skade rekker det ofte å gjøre på kroppene våre. Så hvis du slutter, vil det gi umiddelbare positive effekter på helsen din.

Røyk, sigaretter eller «sigg» er laget av tobakk fra tobakksplanter. Når tobakken settes fyr på, og røyken trekkes ned i lungene, får vi i oss mange helsefarlige stoffer. Dette inkluderer giftstoffet nikotin, som er avhengighetsskapende. Snus inneholder ofte også nikotin. Ungdom har også lettere for å bli avhengig av nikotin enn voksne, dette er fordi unge hjerner er under utvikler og lærer raskere at det er en kobling mellom nikotin og den positive følelsen det gir.

Nikotin har også umiddelbar effekt på hjerte- og karsystemet, og gjør at blodårene trekker seg sammen. Da må hjertet jobbe hardere, og både puls og blodtrykk stiger, samtidig som det går mindre blod til viktige organer. Dette inkluderer huden, og er årsaken til at man kan få gusten og rynkete hud av å røyke. Videre gjør røyk oss mer utsatt for alvorlige sykdommer som KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom), lungekreft, hjerteinfarkt og hjerneslag. Hele systemet kan bli påvirket.

Når det gjelder snus, ses en sammenheng mellom bruk av snus og spiserørskreft ja. Snus inneholder også en rekke kreftfremkallende stoffer i tillegg til nikotin. Mange av disse stoffene har som funksjon å bedre opptaket av nikotin eller skjule en dårlig smak/lukt. Sjansen for spiserørkreft er angivelig 3 ganger så stor om du snuser. Videre øker det også risikoen for andre kreftformer i fordøyelsessystemet.

Under finner du god motivasjon for å stumpe røyken for godt:

  • For hver sigarett du ikke røyker, forlenger du livet med 5-7 minutter.
  • Allerede 20 minutter etter siste røyk går pulsen ned.
  • Etter 8 timer uten røyk er det mer plass til oksygen i blodet, og blodsirkulasjonen blir bedre.
  • Etter 24 timer begynner risikoen for hjerteinfarkt å synke.
  • Etter 72 timer er kroppen nikotinfri

Les også mer om helsegevinster ved å slutte å røyke på denne nettsiden. Her er det også flere tips til deg som vil slutte med røyk/snus/vape. Vi har også laget en egen app som heter "Slutta" som du kan sjekke ut nedenfor.

Dersom du får utfordringer med pusten, er bekymret eller har mange spørsmål om dette- er det lurt å ta en tur til fastlegen for en sjekk og en samtale rundt dette.


Ønsker deg alt godt og lykke til, håper dette var til nytte!

Vennlig hilsen

legen, ung.no

Besvart: 1.7.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål