Hvordan bli kvitt kresenhet rundt mat?
Jente, 16
Hei. Jeg er veldig kresen på mat, og vet egt ikke helt hvorfor. Jeg har vært det helt siden jeg var liten, og det henger litt vell i at jeg ikke ville spise ulik mat da jeg var liten og foreldrene mine godtok vell bare det til slutt, etter mange ulike forsøk. Jeg synes det er veldig slitsomt å være såpass kresen, vertfall når jeg skal på besøk eller møtes folk i andre sammenhenger. Jeg føler at det ikke «passer» seg å bare smake på noe fordi jeg føler det blir for mye oppmerksomhet rundt det. Jeg føler også at det sitter mest i hodet, da jeg vet jeg er kresen og vil gjøre noe med det. Det er akkurat som at hodet mitt ikke vil gjøre noe med det, og jeg blir aldri suttet i den situasjonen at jeg må spise annen mat, for jeg får det som oftes tilrettelagt mine «behov» hjemme. Har dere noe tips til hva jeg kan gjøre? Evt. er det noen dere vil anbefale jeg kan snakke med, som kan prøve å hjelpe elle prate med meg om dette?
Svar
Hei!
Jeg skjønner at det er frustrerende å være kresen på mat, og at det setter deg i mange ubehagelige situasjoner i middagsselskaper og andre sosiale settinger der mat er involvert.
Det er veldig flott at du ønsker å gjøre noe med dette. Det er fullt mulig å lære seg å like et vidt spekter av matvarer, hvis man prøver det lenge nok. Noen synes smaken er problemet, andre konsistensen.
- Er konsistensen problemet, kan det være lurt å utfordre seg litt på den typen mat bare i andre konsistenser. Det er for eksempel forskjell på om man spiser fersk, kokt torsk, eller om den kommer i form av en fiskekake. På samme måte er det forskjell på brokkoli kokt og most til puré.
- Hvis smaken er problemet, kan det være lurt å prøve å gradvis innføre smaken gjennom andre matvarer. Synes du fisk smaker vondt, kan det å lage en slags fiskegrateng der du bruker veldig lite fisk i starten, og heller mer potet/makaroni være en god idé. Gradvis øker du mengden.
- Synes du brokkoli smaker vondt, kan du lage en potetmos der du tilsetter litt most brokkoli, og gradvis øker mengden. Kjøttdeig kan kamufleres blant mye tomatsaus med hakkede grønnsaker f.eks., en fin måte å lære seg å like ulike grønnsaker
Hvis man skal lære seg å like mat må man gjerne prøve den samme matvarer 10-15 ganger før man begynner å like det, og det er ganske mange ganger! Du må derfor bare bestemme deg og klare å holde ut.
Begynn med én matvare, f.eks. ett pålegg, og bruk god tid på å lære deg å like dette. Prøvd det i ulike varianter og kombinasjoner. Først en veldig liten mengde, kanskje nesten kamuflert sammen med en annen matvare du liker, og øk gradvis mengden.
Ettersom du er motivert til å få hjelp til dette vil jeg råde deg til å undersøke om det finnes en klinisk ernæringsfysiolog i byen du bor i som jobber privat. Det er nok vanskelig å få henvisning til en ernæringsfysiolog for dette, men hvis du betaler selv kan du hjelp. Søk på google om det finnes noen ernæringsfysiologer i ditt område. Et annet alternativ er å undersøke i større byer, om noen tilbyr konsultasjon digitalt.
En annen mulighet er å ta kontakt med fastlegen din for en henvisning til psykolog. En klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe til med å sette opp en plan for hvordan du bør gå frem for å lære å like nye matvarer, mens en psykolog kan bidra til å endre tankegangen rundt mat, og få større forståelse for hvorfor du reagerer som du gjør på enkelte matvarer. Begge deler kan være nyttig.
Her er generelle tips til hvordan du bør gå frem når du skal gjøre endringer i kostholdet.
Ønsker deg masse lykke til fremover!
Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 25.7.2021
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
