Spørsmål og svar

Endres næringsinnholdet hvis man steker laks?

Gutt, 19

Heisann. Uansett hvor lenge laksen er stekt, er næringsstoffene det samme? eller forsvinner litt av næringsstoffene når den blir litt for mye stekt?

Svar

Hei!

Så bra at du spiser fisk, dette er sunt! :-)

Næringsinnholdet i laks vil være relativt lik uansett hvor lenge man steker den. De forsvinner ikke slik de kan gjøre (til en viss grad) hvis man koker/steker grønnsaker. Fisken vil eventuelt inneholde litt mer kalorier hvis man steker den i smør eller olje.

Det man skal tenke på når man steker laks er temperaturen. Den kan nemlig avgjøre hvor sunn laksen blir.

Varmen endrer (denaturerer) proteinstrukturen. Varmen gjør også maten trygg ved at bakterier «drepes». Men varmen kan også gjøre maten mindre sunn. Dette avhenger av tilberedningsmetode. Se punktene under:

  • Høy temperatur under tilberedning kan føre til at det dannes såkalte heterosykliske aromatiske aminer (HA) i fisk (og kjøtt), også kalt stekemutagener. Disse kan dannes under steking i stekepanne, stekeovn, under fritering, røyking og grilling.
  • Lav temperatur. Det er sunnere å steke fisk på lave temperaturer, fordi da dannes det minst mulig av de uheldige prosessfremkalte stoffene. Koking eller dampkoking er en sunn måten å tilberede fisk på. Da ligger temperaturen i vannet på rundt 100°C. Denne temperaturen er høy nok til at bakteriene drepes, men så lav at det ikke dannes disse uheldige stoffene.

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no

Besvart: 21.9.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål