Ingen har lyst til å dumme seg ut. Men det er dumt hvis det skal hindre deg i å gjøre det du har lyst til. Å trosse frykten for å dumme seg ut er bra for mestringsfølelsen og selvtilliten.

Tegning av ei flau jente som står på ei scene og skal synge og spille gitar. Illustrasjon: ung.no
IKKE SÅ FARLIG: Er du veldig redd for å dumme deg ut, kan det hindre deg i å våge nye ting. Tenk gjennom: "Hva er det verste som kan skje"? Det er som regel ikke så farlig å dumme seg litt ut. Illustrasjon: ung.no

Se for deg at du har veldig lyst til å synge foran et publikum, for eksempel. Du har øvd, og føler deg klar. Men så kommer de negative tankene:

«Tenk om jeg ikke er flink nok», «tenk om de andre begynner å le av meg», «tenk om jeg dummer meg ut».

Dette kan gjelde alle typer situasjoner. Kanskje er det en du liker, men du tør ikke å si det. Kanskje du vil fortelle om en interesse til en venn, men tør ikke fordi du er flau over det. Kanskje du vil hoppe fra stupetårnet, men tør ikke.

Mestring gjør deg sterkere

Ingen har lyst til å dumme seg ut. Samtidig er det viktig å føle mestring. Det vil gjøre deg mer modig, bygger deg opp, og gjør at du får mer tro på deg selv.

Det kan hende du gruer deg til å gjøre det du har lyst til. Noen ganger kan det å våge seg ut på noe ukjent og utrygt virke uoverkommelig. Frykten tar overhånd.

Bruk hjelpsomme tanker

Da er det viktig å prøve å ta fram noen hjelpsomme tanker. De kan hjelpe deg med å komme over den verste frykten. Slipp inn tankene om det som er skummelt. Prøv deretter å utfordre dem litt. Still nye spørsmål til tankene dine. Eksempler på dette kan være:

«Hva er det værste som kan skje?», «Er det sannsynlig?», «Hjelper det at jeg bekymrer meg for dette?», «Er det nyttig for meg å ha disse tankene?», «Hva ville jeg rådet min venn til hvis han/hun var i en tilsvarende situasjon?».

Det er ikke alltid lett å utfordre tankene sine på denne måten. Prøv deg fram, og øv.

Øvelse gjør mester

Ta fram motet ditt, og dytt deg litt ut på den utrygge grunnen. Tenk at det er bedre å angre på noe man har gjort, enn å angre på at man ikke gjorde noe i det hele tatt.

Samle på opplevelsene av de gangene det faktisk går bra. Da vil du kjenne at selvtilliten og tryggheten din øker skritt for skritt.

Noen ganger vil du oppleve at ikke alt blir helt perfekt, eller at det ikke gikk som du ønsket. Da må du fokusere på at du var modig som turte. Husk at ingen er perfekte med en gang. Alle trenger å øve for å bli gode på noe.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 05.10.2017

Offentlig og kvalitetssikret
Tegning av ei flau jente som står på ei scene og skal synge og spille gitar. Illustrasjon: ung.no
IKKE SÅ FARLIG: Er du veldig redd for å dumme deg ut, kan det hindre deg i å våge nye ting. Tenk gjennom: "Hva er det verste som kan skje"? Det er som regel ikke så farlig å dumme seg litt ut. Illustrasjon: ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Du er unik! Vil du vise det?

Har du lyst til å skille deg ut? Eller vil du helst slippe? Uansett hva du velger, er det greit. Det viktigste er at du trives med deg selv.

Skrevet av ungdomsredaksjonen

UNIK: Alle mennesker har noe som skiller dem fra andre. Det handler om å finne ut hva det er og være stolt av det. Foto: Colourbox
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox