Vanlige følelser eller psykiske plager?

Vanlige følelser og psykiske lidelser kan være vanskelige å skille. Her lærer du mer om forskjellene, og om når du bør søke hjelp.

ENDRING: Merker du at det er vanskeligere å takle situasjoner som pleide å gå bra før? (Illustrasjon: Colorbox)

Har du opplevd at livet kan være litt vanskelig? De fleste vil svare ja på det spørsmålet, men det kan oppleves veldig forskjellig fra person til person.

Kanskje kjæresten din slår opp, kanskje du krangler med foreldrene dine eller en god venn, kanskje du får en dårlig karakter på skolen eller kanskje du bare har en litt dårlig dag uten å vite helt hvorfor. Det er vanlig å bli skuffet, sur, lei eller utmattet.

Noen dager kommer det dårlige humøret uten grunn, og det er også helt vanlig. Det går under det vi kaller hverdagslige svingninger. Men noen ganger kan de vonde følelsene ta overhånd, og bli større enn de hverdagslige svingningene som livet innebærer.

Hva kjennetegner psykiske plager?

Det er ikke noe fasitsvar på når det vi opplever går fra å være en hverdagslig svingning, til å handle om større psykiske plager. Et typisk kjennetegn kan likevel være at du merker en endring i hvordan du har det. Endringene kan handle om både hvilke følelser du kjenner på, hva du gjør og hva du tenker på.

Her er noen endringer som kan være tegn på psykiske plager:

Psykiske plager handler altså ofte om at utfordringene vi vanligvis møter blir mer intense, varer lenger og påvirker hvordan vi fungerer.

Fakta

Mange tror at psykiske lidelser varer hele livet – men det er ikke riktig. Psykiske lidelser sier bare noe om hvordan du har det akkurat nå og kan bli helt borte.

Vanlige spørsmål

Det kan bli mange tanker som kverner rundt når livet er litt tøft. Kanskje har du lurt på:

Har du spørsmål om ulike følelser?

Har du spørsmål om psykisk helse, eller noe annet, kan du stille spørsmål anonymt her på ung.no, men vi kan ikke stille noen diagnose.

På ung.no finner du også en oversikt over nyttige hjelpetjenester hvis du trenger å snakke eller chatte med noen akkurat nå.

Skrevet av Pofu og ung-redaksjonen

Sist oppdatert: 03.02.2022

Kilder:
Offentleg og kvalitetssikra
ENDRING: Merker du at det er vanskeligere å takle situasjoner som pleide å gå bra før? (Illustrasjon: Colorbox)

Fakta

Mange tror at psykiske lidelser varer hele livet – men det er ikke riktig. Psykiske lidelser sier bare noe om hvordan du har det akkurat nå og kan bli helt borte.

Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente