Gravid? Få gratis hjelp på helsestasjon for ungdom

På helsestasjon er all hjelp gratis. Du kan ta graviditetstest og få råd og veiledning om prevensjon, graviditet eller abort.

Jente ser ut som hun tenker på noe.
GRATIS: Helsestasjon for ungdom finnes over hele landet. Der får du hjelp og råd bl.a. hvis du har funnet ut at du er gravid. Og hjelpa er gratis. Foto: Daniil Smirnov/Unsplash

Det kan være mange årsaker til at du lurer på om du er gravid. Kanskje har du glemt å ta p-pillene til riktig tid, eller sprakk kondomet under samleiet?

Hvis mensen ikke kommer når du forventer den, du er sliten og kvalm og/eller har ømme bryster, kan du være gravid. Noen har mange symptomer, mens andre ikke har noen. Det eneste du kan gjøre for å være sikker, er å ta en graviditetstest.

Helsestasjon for ungdom kan hjelpe deg

Har du spørsmål om graviditet, kan du få hjelp på Helsestasjon for ungdom. De kan også gi deg veiledning om bruk av prevensjon for å beskytte deg mot graviditet. Har du vært gravid, og frivillig eller ufrivillig abortert? Da kan du også prate om dette med noen på helsestasjonen.

Råd om prevensjon som passer deg?

På helsestasjon for ungdom kan du også få veiledning i hvordan du beskytter deg mot å bli gravid. Du kan få utdelt gratis kondomer, og du kan få skrevet ut resept på hormonell prevensjon.

Du kan også få hjelp til hva du skal gjøre hvis du har glemt å ta p-pillene som du skulle, eller har hatt ubeskyttet sex.

Hvis du ønsker å bli gravid og har spørsmål rundt det, kan du også få svar på spørsmålene dine om dette på helsestasjon for ungdom.

Gratis graviditetstest

Er du jente og lurer på om du er gravid, kan du ta en graviditetstest og få råd og veiledning på helsestasjon for ungdom. Cirka tre uker etter ubeskyttet samleie, eller hvis mensen ikke har kommet til tiden, kan du ta graviditetstest. Det blir sikrest resultat hvis du tar testen av morgenurinen din, så ta gjerne med det til helsestasjonen.

Trenger du noen å prate med?

Hvis testen viser at du er gravid, må valget om hva du/dere skal gjøre tas ganske raskt. Dette er et stort og viktig valg som det kan være godt å prate med noen andre om. Det kan du eller dere gjøre med dem som jobber på helsestasjon for ungdom.

De kan også hjelpe deg med å finne ut hvor langt du er kommet i graviditeten. Det kan de finne ut ved å regne ut tiden fra forrige gang du hadde mensen. Mange er bekymret for om og hvordan de skal fortelle dette til foreldrene sine. Det kan være godt å få litt veiledning og støtte i dette også.

  • Hvis du/dere velger abort, kan dere få hjelp på helsestasjonen til å bestille time på sykehuset og informasjon om hva som skjer videre.
  • Hvis du/dere velger å beholde barnet, kan dere på helsestasjon få veiledning om veien videre, og informasjon om jordmor- og legetilbudet under svangerskapet.

Også for guttene

Både gutter og jenter kan leve med angsten for en uønsket graviditet, som kan være en voldsom konsekvens av det å ha sex. Jenter kjenner etter eventuelle symptomer på kroppen, mens gutter går og lurer og er prisgitt informasjon fra jenta.

Bruker jenta p-piller, er gutten avhengig av å stole på at jenta har tatt pillene som hun skal. Bruker gutten kondom, er jenta avhengig av at gutten bruker den riktig. Angsten for graviditet kan for noen være så stor at den overskygger gleden av å ha sex.

Er du gutt, kan du også komme til Helsestasjon for ungdom med spørsmålene dine om graviditet. Enten sammen med partneren din eller alene. Gutter kan ofte føle stor bekymring for en eventuell graviditet. De kan også føle seg satt på siden og umyndiggjort hvis jenta er gravid og må velge mellom å beholde barnet eller ta abort. Det er fint å dele bekymringene og tankene rundt dette sammen, slik et dere kan komme fram til en felles beslutning.

Tanker etter en abort

Etter en abort er det ikke uvanlig å sitte igjen med mange tenker og spørsmål. Da er det anbefalt å prate med noen om dette. Ta kontakt på helsestasjon for ungdom for å ta en slik prat.

Helsestasjon for ungdom er gratis

Alle tjenester på helsestasjon for ungdom er gratis. I de fleste kommuner er tilbudet om Helsestasjon for ungdom for aldersgruppen 13-20 år. I en del kommuner er det også et tilbud fro dem opp til 25 år. På helsestasjon for ungdom jobber det som regel både helsesykepleier og lege. Noen steder har de også jordmor og en fagperson med psykisk helse som spesialfelt.

Skrevet av helsesykepleier, ung.no

Sist oppdatert: 31.08.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Jente ser ut som hun tenker på noe.
GRATIS: Helsestasjon for ungdom finnes over hele landet. Der får du hjelp og råd bl.a. hvis du har funnet ut at du er gravid. Og hjelpa er gratis. Foto: Daniil Smirnov/Unsplash
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Finn prevensjonen som passer deg

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. Her kan du finne den prevensjonen som passer best for deg.

Kjæresten min er gravid

Det var absolutt ikke planen at hun skulle bli gravid. Hva gjør du, hvordan kan du støtte henne - og hvilke rettigheter har dere?

Gutt går i gata og tenker.
Aktuelt

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)

Angrer du etter ”one-night stand” og tilfeldig sex?

Har du opplevd å ha sex med noen uten at det ble noe mer? Du er ikke alene. Tilfeldig sex, eller "one-night stand", er relativt vanlig.

Jenter sitter i senga og angrer (colourbox.com)

Slik takler du stress

Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)