Spørsmål og svar

Hvorfor har jeg begynt å legge på meg?

Jente, 16

Hei, jeg trener håndball og styrke 5-6 ganger i uken. Jeg har drevet med dette i et halvt år. Før så var jeg ganske tynn, men etter jul føler jeh at jeg legger på med mere og mere. Hvis jeg spiser vanlig så legger jeg oå meg, så jeg skal begynne å spise litt mindre (ikke for lite). Men hva er grunnen for at dette skjer, er det pga at jeg spiser for mye?

Svar

Hei!

Du er i en alder der kroppen vokser og forandrer seg, dette er helt vanlig. Hvis du har vært tynn siden du var barn, så er det kanskje nå du har kommet dit at kroppen lagrer mer fett og får former. Hormoner som produseres når jenter kommer i puberteten sørger for mer fettlagring. Er det lenge siden du fikk menstruasjon? Vektoppgang i ungdomsårene kan ofte henge sammen med dette.

Det er også sånn at desto eldre man bli, desto lavere forbrenning får man. Det er mange jenter som merker at man ikke kan spise "alt man vil" når man begynner å nærme seg 18-20 år.

Du er svært aktiv og det er kjempebra! Da trenger du også nok mat. Så lenge du ikke spiser mye søtsaker, kjeks, is, kaker, boller o.l. eller mye junkfood, så er det ingen grunn til at du skal spise mindre mat. Du kan ta en tur innom helsesykepleier på skolen din for en vurdering av vekten og kostholdet ditt. Det er enklere for henne å vurdere om du gjør noe feil, eller om det bare er kroppen din som vokser og utvikler seg.

Anbefaler deg å følge våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 23.2.2021

Oppdatert: 23.2.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål