Spiser jeg for lite?
Jente, 17
Hei, jeg er en 17 år gammel jente som er 156 cm høy og veier 58 kg. Jeg har egentlig aldri tenkt så mye over vekten min før for 2 måneder siden. Jeg er danser og trener 4/5 ganger i uken(10 timer). Jeg har i det siste hatt et daglig kaloriinntak alt fra 500-1300 for det meste 1000 er dette for lite? Jeg føler meg så stappmett etter bare å ha tatt inn rundt 700 kalorier i løpet av dagen. Jeg får også veldig raskt dårlig skyldfølelse etter at jeg har spist. I tillegg jobbe riket 3t etter skolen så jeg får ikke spist før etter klokken 19.
Svar
Hei
Et kaloriinntak på mellom 500-1300 kcal er svært lite mat. Grovt beregnet trenger en jente i din alder som trener flere ganger per uke rundt 2500 kcal per dag.
Å få i seg nok energi og næringsstoffer er viktig for at kroppen din skal utvikle seg normalt og for at du skal unngå utvikling av sykdom senere i livet.
Den beste måten for å få til dette er å spise regelmessig gjennom dagen og å fokusere på at maten man spiser er sunn og næringsrik. Kroppen er et vanedyr. Spiser du generelt lite vil kroppen din raskt venne seg til dette, slik at du føler deg mindre sulten. Dette er imidlertid ikke bra, da det kan gå utover utviklingen din. Jeg legger ved en artikkel som forklarer mer om hva som skjer når du spiser for lite.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Når det går lang tid mellom to måltider bør du spise et mindre mellommåltid, for eksempler en yoghurt, en neve nøtter, et par knekkebrød eller en smoothie. Alt dette er sunne matvarer du enkelt kan ha med deg i vesken/sekken din.
Du skriver også at du ofte får skyldfølelse etter at du har spist. Dette er ikke unormalt. Særlig i din alder er det mange som synes dette med mat, kropp og trening er vanskelig og som sliter med selvfølelsen. For mange er det nyttig å snakke med noen om dette. Jeg vil derfor råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen eller fastlegen din. De er begge gode samtalepartnere og har møtt mange i din situasjon.
Jeg legger også ved en artikkel som forklarer litt mer om kalorier og en med flere gode råd for et sunt kosthold.
Vennlig hilsen,
ernæringsfysiologen
Besvart: 14.4.2021
Oppdatert: 14.4.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


